Göran Gunnarsson, ordförande för Örebro läns Jägareförbund. Foto:Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro
1 av 2
Göran Gunnarsson, jägareförbundet Örebro län.
Christian Eriksson, polisens rättsenhet.
2 av 2
Christian Eriksson, polisens rättsenhet. Foto: Privat.

Lång väntan på licens för jaktvapen

Jägareförbundet kritiska
1:26 min

Idag startar älgjakten men lång handläggningstid för licens för jaktvapen gör att en del kan få vänta med jakten.

Christian Eriksson som är gruppchef på polisens rättsenhet i polisregion Bergslagen säger att han vill snabba på processen.

– Dessvärre är det långa handläggningstider, ja. Du har på jaktlicenser cirka sju veckor om det inte är en förstagångsansökan, vilka prioriteras. Då har du en kortare handläggningstid, säger han.

Vad har ni för målbild, är det sju veckor?

– Nej målbilden är egentligen fyra veckor och där gick vi in någon gång innan sommaren. Men sen i samband med semestrar och ett kraftigt inflöde då så har handläggningstiden stigit, säger han.

Enligt Christian Eriksson beror de långa handläggningstiderna delvis på att en del ansökningar är obetalda och ibland saknas fullständiga personuppgifter och vapeninformation.

Men målet att komma ner till fyra veckors handläggningstid räcker inte, enligt Jägareförbundets kommunikatör i Örebro län, Göran Gunnarsson.

– En vecka, fjorton dagar. I datasystemet Sverige så är det ju bara en knapptryckning egentligen om jag inte är straffad eller något sådant där, säger han.

– Jag tycker att handläggningstiderna är alldeles för långa, de borde kunna kortas betydligt, säger han.

Just nu är drygt ett tusen licensärenden för jaktvapen under handläggning. Christian Eriksson berättar att man nu försöker korta handläggningstiden.

Bland annat viger man mer arbetstid åt jaktvapenlicenser och tar hjälp av timanställda juridikstudenter.

– Just nu då till exempel så har vi ju en insats särskilt inför älgjakten för att så många som möjligt ändå ska få möjlighet att få en licens innan jakten startar.

Kommer ni lyckas få ner den (handläggningstiden) till fyra veckor framöver?

– Det är min absoluta förhoppning och det tror jag absolut är möjligt också, säger Christian Eriksson, gruppchef på polisens rättsenhet, som efter intervjun meddelar att handläggningstiden nu är sex veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".