Rade Blanusa, ALMI
1 av 3
Rade Blanusa från Almi företagspartner. Foto: Aymen Mussa/Sveriges Radio
Mohamed Dala
2 av 3
Mohamed Dala berättar att han tycker att det är viktigt att visa andra landsmän att det går att starta eget. Foto: Privat
Bageriföretag
3 av 3
Här produceras det libanesiska brödet. Foto: Privat

Utlandsfödda företagare ökar i Örebro län

"Många vänder på kakan och vågar starta eget"
1:24 min

Allt fler utrikesfödda väljer att starta företag i Örebro län, det visar siffror från Almi företagspartner.

Nyföretagandet växer bland utrikesfödda i Örebro län och i resten av landet.

2016 var det cirka 1 800 företag som startades där drygt 500 nyföretagare hade utländsk bakgrund, enligt Almi företagspartner som erbjuder stöd till nyföretagare.

– Många nyanlända som kommit hit har varit företagare i sina hemländer och har bra erfarenheter av att starta eget, säger Rade Blanusa, affärsrådgivare på Almi.

En större del av dessa nystartade företag har på de senaste åren varit export- och importföretag. Rade Blanusa berättar att det tidigare var serviceföretag som de flesta valde att satsa på.

– Det handlar ofta om vilken folkgrupp vi talar om. Under de senaste åren har vi haft mycket flyktingar från Syrien och då har vi sett att en ökning av export- och importföretag.

Mohamed Dala kom till Sverige för fyra år sedan och startade igång ett bageriföretag i Örebro som går bra. Företaget producerar libanesiskt bröd till orientaliska butiker över hela landet.

Mohamed exporterar även till grannländerna Finland och Norge och han funderar på att starta ett företag utomlands.

– Det viktigaste är att du tror på dig själv och på din affärsplan. Det svåra som nyanländ är att förstå sig på alla lagar och regler eftersom att de skiljer sig så mycket ifrån hemlandet, säger Mohamed Dala.

Hans bageriföretag är ett av de cirka 3 300 företag som ägs av personer med utländsk bakgrund i Örebro län.

– Många har ju sökt vanliga jobb men insett att det kan vara svårt. Det kan handla om språksvårigheter och annat. Då vänder många på kakan och vill starta eget, säger Rade Blanusa.

Men finns det inte en risk att man gör det av fel anledning?

– Den risken finns, men vi hjälper alltid att göra en affärsplan och en ekonomisk budget. Genom affärsplanen så kan vi göra en bedömning ifall affärsidén håller eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".