Drop in på vårdcentralen ska ge snabbare vård

3:58 min

Drop in på vårdcentraler ska öka tillgängligheten i vården. Men Liberalerna är kritiska till majoritetens förslag.

Majoriteten i region Örebro län vill öka tillgängligheten i primärvården genom att bland annat se till att varje vårdcentral under 2018 ska ta fram en drop in-mottagning för obokade besök.

– Vi vet att bland de vårdcentraler som har drop-in är det väldigt uppskattat bland patienterna och vill vi ge alla länsinvånare den möjligheten, säger Karin Sundin (S), hälso- och sjukvårdspolitiker i Region Örebro län.

Men Liberalerna är kritiska till förslaget.

 – Jag tror det kan vara bra med drop in på en del håll, men det blir för mycket toppstyrning när politiken bestämmer att nu ska det se ut så här på alla vårdcentraler, säger Anna Ågerfalk, oppositionsråd för Liberalerna i Region Örebro län.

En tredjedel av länets vårdcentraler har redan drop in några timmar om dagen en eller flera dagar i veckan. Den här möjligheten finns bland annat på Tybble vårdcentral och Ängens vårdcentral i Örebro.

– I dag går vården 150 miljoner back. Jag är kritisk till att vi lägger på vårdcentralerna och personalen ännu fler arbetsuppgifter, säger Anna Ågerfalk.

Karla vårdcentral var tidigt ute med drop in-mottagning, men valde senare att ta bort möjligheten just eftersom att personalen inte hann med.

– De exempel som finns visar att det varken blir dyrare eller går åt mer personal, tvärtom blir flödet bättre och man kan hantera fler patienter på kortare tid. Vi säger inte att alla ska ha drop in fem dagar i veckan, men vi vill att fler provar och då behöver de kanske en knuff i rätt riktning, säger Karin Sundin.