Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dyr tvångsavgift för VA-anslutning på landsbygden

Publicerat fredag 13 oktober 2017 kl 11.37
Stefan Sjögren: Avgiften ska spegla kommunens kostnader.
(1:29 min)
Stefan Sjögren
Stefan Sjögren, Tekniska förvaltningen. Foto: Terése Andersson

Sex nya områden på landsbygden i Örebro kommun ska få kommunalt vatten och avlopps-nät, det föreslår programnämnd samhällsbyggnad. Men för de berörda villaägarna kan det bli en dyr affär.

I början av oktober godkände programnämnd samhällsbyggnad en omarbetning av 2014 års utbyggnadsplan för kommunalt vatten och avlopp på landsbygden i Örebro kommun.

Just nu pågår arbetet, som i grund och botten är en miljösatsning, på sex orter och omarbetningen innebär att ytterligare sex områden ska anslutas mellan 2017 och 2027.

De nya områden som berörs är Latorp, Lanna, Rinkaby, Framnäs, Ekeby-Dreve och Tysslinge by.

– För att gå med i det kommunala VA-nätet så betalar man en slags inträdesbiljett, en anläggningsavgift som ska täcka våra kostnader för att anlägga ett vatten- och avloppsledningsnät, säger Stefan Sjögren som är samordnare för kommunens arbete med VA-planering.

Vad kommer det att kosta ungefär?

– Det får man titta då hur VA-taxan ser ut när det är aktuellt med själva utbyggnaden. VA-taxan fastställs och revideras årligen av kommunfullmäktige och är tänkt att spegla de kostnader som vi har som kommun att bygga ut vatten och avlopp, säger han.

Har du en idé om var det ligger idag?

– Ja det har jag, som sagt det beror på en hel del parametrar. Men det rör sig någonstans mellan 150 000 – 200 000 kronor, säger han.

För den enskilde villaägaren finns inget tvång att ansluta sig till vatten- och avloppsnätet men anläggningsavgiften kommer vara obligatorisk oavsett. Den avgiften väntas bli högre framöver, enligt Stefan Sjögren.

– Det är rimligt att tro att anläggningsavgifterna både i Örebro och nationellt kommer att öka. Vi ser att vi får ökade kostnader för att framställa dricksvatten och ta hand om avloppsvatten i och med att kraven ökar, säger han.

– Tillgången på dricksvatten kan minska också som vi har sett inte minst i Örebro, säger Stefan Sjögren.

Kommunfullmäktige väntas ta beslut i frågan i november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".