Elisabeth Svantesson, riksdagsledamot och ekonomisk talesperson, och Anders Åhrlin, kommunalråd.
Elisabeth Svantesson riksdagsledamot och ekonomisk talesperson och Anders Åhrlin, kommunalråd. Foto: TT/Malin Laurila/Sveriges Radio

Många utmaningar för Moderaterna

"Vi har haft och har fortfarande ett tufft läge i opinion"
2:18 min

I Örebro formas politiken som Moderaterna ska gå till val på om mindre än ett år. En av utmaningarna är hur partiet ska bli tydligare och nå ut med sin politik till väljarna.

Just nu pågår Moderaternas arbetsstämma på Conventum i Örebro.

Bland frågorna som diskuterades under fredagen finns skärpta straff, 10 000 nya poliser, storsatsningar på kameraövervakning och ett nationellt tiggeriförbud.

Moderaternas nye partiledare Ulf Kristersson, sammanfattar det som den största reformen på 20 år för att återupprätta rättsstaten.

Partiet måste också bli tydligare och samtidigt bättre på att nå ut till väljare och medlemmar på gräsrotsnivå.

– Det är viktigt att förklara att all politik på alla nivåer når till slut människor. När vi pratar statsbudget är det människor som har slitit för att få fram skattepengarna och företag som har bidragit till välstånd, säger Elisabeth Svantesson riksdagsledamot och ekonomisk från Örebro.

Hon fortsätter:

– Det handlar om att ta ner frågorna till köksbordet.

Anders Åhrlin kommunalråd från Örebro tycker att Moderaterna har blivit bättre på att fokusera på sakfrågor och ta ner rikspolitiken på lokal nivå.

– Nu har vi en bred politik som är inkluderande och på allvar tar tag i sakfrågorna.

Vad är den stora utmaningen för Moderaterna fram till valet?

– Vi har haft och har fortfarande ett tufft läge i opinion. Den stora utmaningen är att vinna väljarnas förtroende varje dag fram till valet, men det är också där vi känner stor arbetsglädje och revanschlusta, säger Elisabeth Svantesson.

Moderaterna behöver synas mer i debatten, konstaterar Anders Åhrlin.

– Vi behöver bli mer aktiva och möta fler örebroare. Då har vi stor draghjälp av en ny partiledare som har format sitt lag tillsammans med Elisabeth Svantesson och som ger oss alla möjligheter att lyckas i valet 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".