Marianne Larsson tycker att 35 kronor är för mycket, speciellt för äldre med låg pension.
1 av 3
Marianne Larsson tycker att 35 kronor är för mycket, speciellt för äldre med låg pension. Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio
Lars-Erik Eriksson tycker att ett högre biljettpris kan vara befogat om det blir lättare att köpa busskort eller betala med appen.
2 av 3
Lars-Erik Eriksson tycker att ett högre biljettpris kan vara befogat om det blir lättare att köpa busskort eller betala med appen. Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio
Stadsbuss i Örebro
3 av 3
Stadsbuss i Örebro. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Dyrare bussbiljetter efter nyår

"Det är aldrig bra att de höjer, men det kanske är befogat"
1:20 min

Det kan bli betydligt dyrare att köpa enkelbiljett direkt på stadsbussarna i Örebro, Lindesberg och Karlskoga efter nyår.

Biljetten ska då kosta 35 kronor mot 30 kronor som priset är i dag. Det väntas Regionstyrelsen besluta i nästa vecka.

Även resenärer som åker regionbuss, de blåa bussarna, en kortare sträcka kommer att få betydligt dyrare biljettpris om de köper enkelbiljetter direkt på bussen.

– Jag tycker att det är för mycket för det är inte så att resan är värsta lyxresan, säger Sara Stankovski.

Resenärer som löser biljett i appen eller köper reskort innan resan får ett betydligt bättre pris. Länstrafiken vill göra det mer lönsamt att köpa biljett innan resan, därav den stora skillnaden i pris.

– Det är aldrig bra att de höjer priset, men det kanske är befogat. Det är många som står och ska köpa biljett på bussen, säger Lars-Erik Eriksson.

Marianne Larsson reser med bussen minst två gånger om dagen och som pensionär blir det dyrt.

– Det är för mycket om man har dålig pension som de flesta har som är arbetarklass. Ett högt biljettpris är inte heller bra för turismen eller örebroare som sällan åker buss.

Regionfullmäktige tar det slutgiltiga beslutet om prisändringarna för region- och stadsbussar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".