Johan Orrbo och Amanda Orrbo
1 av 2
Johan Orrbo har startat en efterlängtad träningsgrupp med judo för alla i Lindesberg där Amanda Orrbo tränar. Foto: Alexander Carlsson/Sveriges Radio P4 Örebro
Lennart Jansson idrottskonsulent på Örebro läns parasportförbund.
2 av 2
Lennart Jansson på Örebro läns parasportförbund berättar att även om projektet inte resulterade i många nya verksamheter så har många nya dörrar öppnats. Foto: Alexander Carlsson/Sveriges Radio P4 Örebro

Svårt att starta träningsgrupper för de med funktionsvariation

"Man kanske är själv i sin kommun med det intresset"
1:24 min

Tre miljoner och tre år senare – betydligt färre idrottsverksamheter har startat än väntat för personer med funktionsvariationer i länet.

För att öka idrottsmöjligheterna för personer med funktionsvariation drevs i länet ett treårigt projekt för tre miljoner kronor – men inte ens hälften av målet vad det gäller antalet nya verksamheter uppnåddes.

I den bästa av alla världar hade vi så klart önskat att det startat 20 nya föreningar med verksamhet.

Projektet hette Inspelet och avslutades vid årsskiftet. Det drevs under tre år med tre miljoner kronor från Allmänna arvsfonden av Parasportförbundet och Sisu idrottsutbildarna.

Ett av målen i projektbeskrivningen var att öppna upp verksamhet för de med funktionsvariation i tjugo olika föreningar, men efter tre år har endast 5-6 nya verksamheter startat såvitt Lennart Jansson på Örebro läns parasportsförbund vet.

– I den bästa av alla världar hade vi så klart önskat att det startat 20 nya föreningar med verksamhet, säger Lennart Jansson och fortsätter:

– Men jag tror att om några år så kan vi nog se att det finns flera nya ytor för personer att delta i aktiviteter, säger Lennart Jansson.

Han ser dock projektet som ett steg i rätt riktning. Lennart Jansson berättar att speciellt för de som bor på mindre orter är utbudet av idrotter ofta väldigt skralt.

Det krävs extra resurser i form av ledare med kunskap.

I Lindesberg har judoklubben länge haft förfrågningar om judo för personer med funktionsvariationer, men trots den goda viljan har planerna inte gått i lås – förrän nu.

Till hösten startar de en träningsgrupp som de kallar judo för alla tack vare att tränaren Johan Orrbo som tidigare hållit i judoträningar för utövare med funktionsvariationer på västkusten flyttat till Lindesberg.

Även om det finns både vilja och deltagarunderlag, är det inte helt lätt att starta en träningsgrupp, menar Johan Orrbo.

– Det krävs extra resurser i form av ledare med kunskap och i ideella föreningar är det ofta svårt även om det finns en vilja, säger säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".