Gladys Cergon i labbet
1 av 2
Gladys Cergon, molekylärbiolog, arbetar med att ta fram ett protein så klamydiavaccinet ska skydda 100-procentigt. Foto: Mats Carlsson-Lénart
Åke Strid
2 av 2
Professor Åke Strid leder forskargruppen som utvecklar en nässprej mot klamydia i Örebro. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Vaccin utvecklas mot klamydia – ges som sprej

Forskarna vill utnyttja kroppens system av slemhinnor
1:21 min

På flera håll i världen, däribland Örebro universitet, utvecklas nu vaccin mot klamydia. Vaccinet ska inte tas med spruta utan som nässprej.

Forskarna hoppas att en sprej kan innebära att vaccinationerna får större genomslag bland patienterna.

– Det är lättare att komma tillbaka och göra de här boostringsvaccinationerna som det ofta är fråga om när det gäller vaccinationer, säger Åke Strid som är professor i biokemi vid Örebro universitet.

Örebroforskarna vill utnyttja kroppens system av slemhinnor för vaccinering mot bland annat klamydia. Slemhinnorna hänger ihop, och vaccinerar man mot klamydia i näsan sprider sig vaccinet lätt till könsorganen.

Åke Strid tror att ett klamydiavaccin – och enklare sprejvaccinering – kommer att få stor betydelse.

– Vi vet också att klamydia är en av de största orsakerna till barnlöshet hos kvinnor, så vi skyddar ju inte bara mot klamydiainfektionen utan även mot bieffekterna av klamydia.

Ännu finns inget klamydiavaccin på marknaden, men om några år kan det gå att skydda sig mot könssjukdomen som varje år drabbar tiotusentals bara i Sverige.

I Örebro har komponenter tagits fram till ett vaccin som ger ett 70-procentigt skydd. 

Nu arbetar doktoranden Gladys Cergon med att hitta ytterligare ett protein som kan reta immunförsvaret att skydda resterande 30 procent.

– Vi ska kombinera två proteiner. 70 procent är bra men vi fortsätter tills vi har ett vaccin med 100 procent effektivitet, säger Gladys Cergon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".