Två händer som utbyter pengar mot droger.
1 av 3
Misstankarna om drogförsäljning på Alléskolan uppdagades främst i samband med upploppet i början av mars. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Mats Scherp, lokalpolisområdeschef Hallsberg.
2 av 3
Mats Scherp är lokalpolisområdeschef bland annat i Hallsberg. Foto: Aymen Mussa/Sveriges Radio.
Elin Löfwenhamn, verksamhetschef, Alléskolan.
3 av 3
Elin Löfwenhamn är verksamhetschef för elevhälsan på Alléskolan. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.

Misstanken: Drogförsäljning pågår på Alléskolan

Polisen: Jag tycker det är riktigt illa
1:18 min

Polisen i Hallsberg och personal på Alléskolan har under en period misstänkt att drogförsäljning pågår på skolan.

Detta uppmärksammades främst i samband med upploppet som inträffade på skolan under början av mars.

– Där unga finns, finns ju också risken att det skulle kunna säljas droger. Så det är någonting som man alltid måste vara medveten om. Men att det ändå förmodligen eskalerade under våren, så kan det ha varit, säger Elin Löfwenhamn, verksamhetschef för elevhälsan på Alléskolan.

Misstankarna kretsar bland annat kring att obehöriga personer ska ha rört sig på skolområdet. Droghandeln ser Elin Löfwenhamn allvarligt på.

– Självklart är det så att föräldrar ska kunna skicka sina barn till skolan och att eleverna ska trivas och känna sig trygga. Det är här de ska genomföra sin skolgång så det måste vara tryggt. Droghandel ingår inte i den bilden. 

Jag tycker det är riktigt illa. Skolan ska inte vara en sån plattform där man ska kunna köpa och sälja droger.

Mats Scherp är lokalpolisområdeschef i  bland annat Hallsberg. Han har fått signaler om att det är ett fåtal människor som ligger bakom den handeln.

– Det är uppgifter som vi fått från skolan, då man misstänker att personer sålt droger, säger han.

Det är uppgifter Mats Scherp ser allvarligt på. Just i och med att arenan för försäljningen är en skola.

– Jag tycker det är riktigt illa. Skolan ska inte vara en sån plattform där man ska kunna köpa och sälja droger. Det är ett ställe som är värre än andra ställen.

Men det är svårt för polisen att ingripa direkt mot försäljningen, som sker i det dolda. Och personalens iakttagelser sker sällan i direkt samband med just försäljning. I stället satsar polisen på mer förebyggande insatser för att motverka försäljningen.

– Där gör vi ett jobb med Alléskolans personal och socialtjänsten och det har fungerat ganska bra tycker jag, säger Mats Scherp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".