Drömmen är att få ett kunskapscentrum som påminner om Askersunds Sjöängen. Foto: Maria Rinaldo/Sveriges Radio.
Askersunds Sjöängen har varit en stor investering. Foto: Maria Rinaldo/Sveriges Radio.

Askersunds kommun går mot miljonminus

"Prognosen minus sju miljoner kronor"
1:16 min

Trots högkonjunktur är den ekonomiska sitsen för Askersunds kommun svår. Redan i år går man mot ett underskott, och nu söker kommunen alla möjligheter att kapa kostnader.

Tidigt i somras kunde vi berätta att Askersund är en av de kommuner i länet som har det tufft ekonomiskt, förvaltningen fick order att vända på alla stenar, men svårigheterna kvarstår.

I nuläget är prognosen i delårsbokslutet 7 miljoner kronor minus istället för 3,9 miljoner plus. Även det är ett klent resultat, en kommun i Askersunds storlek med en budget som omsluter runt 650 miljoner, borde ligga bättre till på sista raden, minst 12 miljoner kronor plus för att leva upp till det man kallar god ekonomisk hushållning.

Utmaningarna har varit många med stor asylmottagning och investeringen i Sjöängsområdet. Men staten har skjutit till pengar till flyktingar och en ny skola behövdes. Oppositionsrådet Carolin Dieker, Moderaterna menar att alla de löpande, vanliga verksamheterna kostar för mycket och Askersund borde enligt henne samla alla partier för att ta de svåra besluten om att få ner kostnader.

Kommunstyrelsens ordförande, Per Eriksson, socialdemokraterna har också andra utmaningar, det nya vårdboendet kommer innebära utökad driftskostnad på 14-15 miljoner kronor - å var ska de pengarna tas?

Skatten höjdes senast 2015, så nu blir det att spara, tänka nytt eller hoppas på nya pengar från staten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".