Jessica Gow / TT / Kod 10070
Therése Strindberg tycker att det är hon själv som fått ta hela straffet för att hon anmälde. Foto: Montage: TT/Sveriges Radio

Therése ångrar att hon anmälde pojkvännens misshandel

"Domarna som slås igenom idag är löjliga"
1:17 min

Pojkvännen dömdes – men det låga straffet och det respektlösa bemötandet i förhör och rättegång gjorde det inte värt att anmäla, menar Therése.

I ett år bodde Therése Strindberg ihop med en man som utsatte henne både fysisk och psykisk misshandel och hot.

Till slut anmälde hon honom, och han blev åtalad för grov kvinnofridskränkning, ett brott som ger minst nio månaders fängelse.

Men istället blev han dömd för enskilda brott och fick inte fängelse, utan skyddstillsyn och vård för sitt missbruk och för våld i nära relation.

– De här domarna som slås igenom idag de är ju löjliga, säger Thérese Strindberg. 

Tiden från anmälan tills att skadestånd betalats ut tog tre år, och det var en tid av otaliga förhör, psykiskt påfrestande förhandlingar och sjukskrivning.

Nu säger hon att processen inte alls var värd den mentala stress hon behövt gå igenom.

– En stulen cykel brukar jag säga, eller en stulen bil, det kan jag anmäla. Men mot mig, jag skulle aldrig utsätta mig för det igen. Det är inte värt det, att bli bedömd på det sättet.

Det här är en uppföljning på en tidigare nyhet som du hittar nedan. Har du själv varit med om något liknande eller har tankar om detta?
Hör av dig till oss! p4orebro@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".