Caroline Dieker, moderat oppositionsråd tillsammans med Per Eriksson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande träffade vår reporter utanför Sjöängen.
Caroline Dieker, moderat oppositionsråd tillsammans med Per Eriksson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande träffade vår reporter utanför Sjöängen. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio

Så vill politikerna rädda upp miljonunderskottet i Askersund

3:47 min

Det är framförallt socialförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen och kommunstyrelsen som stått för underskotten i kommunens budget.

 – Vi försöker få de här förvaltningarna att reparera så gott det går. Socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen har tagit aktiva beslut, säger kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) och fortsätter: 

– Det är lite tuffare för kommunstyrelsen, men de kämpar för att minimera underskottet. 

Ni såg det här redan i våras, varför har ni inte lyckats?

– Vi har lite felvarianter där kostnadssidan ökar och intäktssidan minskar, då blir det större underskott än vad vi hade tänkt oss. Men kommunbudget är en ytterst komplicerad fråga.

Caroline Dieker, moderat oppositionsråd menar att kommunen behöver göra en ekonomisk omställning. 

– Det betyder att vi måste anpassa verksamheterna efter de ekonomiska ramarna vi har, det kan betyda att man faktiskt inte återinsätter tjänster som man idag har svårt att få folk till.

Dieker har tidigare uttryckt en vilja att ha parlamentariska överläggningar, att alla partier förutsättningslöst ska prata om problemet för att hitta lösningar. 

– Vi har en finansieringsgrupp med fyra partier som är igång. Vi håller på med en långsiktig planering för att få en bra ekonomi i balans, menar Per Eriksson. 

Hör hela intervjun med Per Eriksson (S) och Caroline Dieker (M) i ljudklippet ovanför.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista