länstrafiken
Reglerna på bussen skiljer sig för barn i olika kommuner Foto: Marie Hansson/P4 Örebro

Oro för elevers säkerhet på skolbussar

1:27 min

Beroende på hur kommunernas avtal med Länstrafiken ser ut kan reglerna för bland annat bälten ombord på bussen variera.

Under förra läsåret reste över 2500 skolbarn med länstrafikens linjetrafik för att ta sig till skolan i Örebro län – men säkerheten beror helt på kommunens avtal med Länstrafiken. 

Maria Biteus har tre barn som sedan flera år tillbaka reser med linjetrafik till skolan, men hon tycker inte att linjetrafiken fungerar för att skjutsa barn till skolan.

– De går ju in i bussen och sen hinner dom i bland inte sätta sig, och då finns det ju ingen möjlighet att bälta sig när bussen rullar.

Marias barn går i skola i Örebro kommun som är en av fem kommuner i länet som har ett samverkansavtal med Länstrafiken, vilket betyder att kommunen bestämmer vad som ska gälla för barnens resor till och från skolan.

I övriga sju kommuner finns inget avtal utan skolan köper istället in så många busskort som behövs, då är det istället Länstrafikens regler som gäller.

Det innebär att bälte inte är något krav, utan ska användas om det finns, och om man fått en sittplats på bussen.

– Vi försöker i största möjligaste mån att alla ska beredas en sittplats. Det är både en säkerhetsfråga men det är också en kvalitetsfråga, säger Thony Lundberg, Trafik- och marknadschef på Länstrafiken, och fortsätter:

– Lagmässigt skiljer det sig och det får väl lagstiftaren svara på varför man tillåter stående i linjetrafik och inte i beställningstrafik, skolskjutsar och så vidare.

Vilka regler som gäller för skolbarnen skiljer sig alltså mellan de olika kommunerna, men Maria Biteus menar att skolresorna inte känns trygga trots att kommunen gjort en upphandling.

– Man ska ju kunna lämna barnen på en skolbuss som vi har fått tilldelad och känna oss trygga men det gör man inte när de åker med linjetrafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista