Bo Karlsson, ordförande för ILCO, intresseorganisation Tarm-uro- och stomiförbundet
1 av 2
Bo Karlsson är ordförande för intresseorganisationen ILCO och nekas det nya läkemedlet. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio.
Anna Wickbom, överläkare på magtarmsektionen på USÖ
2 av 2
Anna Wickbom är överläkare på magtarmsektionen på Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio.

Få patienter aktuella för nytt läkemedel mot tarmsvikt

Överläkare: Det här läkemedlet är oerhört dyrt
1:20 min

Ett nytt läkemedel skulle förändra vardagen för örebroaren Bo Karlsson. Men få patienter erbjuds läkemedlet, eftersom det idag är mycket dyrt.

I 50 år har Bo Karlsson lidit av tarmsvikt efter att han var tvungen att operera bort en större del av tarmen. För Bo, liksom för många andra med tarmsvikt, innebär det att han dagligen behöver få i sig extra näring via dropp.

För många som lider av tarmsvikt blir även tillgång till toalett avgörande för vad de kan ta sig för i vardagen, eftersom man kan behöva använda toalett upp till 50 gånger per dag.

Sedan några år tillbaka finns ett nytt läkemedel för patientgruppen, men hittills är det få som erbjudits det nya läkemedlet.

Bo Karlsson är en av de patienter som blivit nekade.

– Jag har sagt att jag vill prova den här nya medicinen, men jag är inte nog sjuk. Jag ska stå på kanten till graven och vara framme vid en tarmtransplantation för att bli aktuell.

Det kostar närmare två miljoner per patient och år

I egenskap av ordförande för ILCO, en intresseorganisation för personer med olika tarmproblem, vill Bo Karlsson att det nya läkemedlet ska bli tillgängligt för en större grupp.

– Vi ser ju i praktiken att samtliga av de åtta patienter som har fått medicinen har blivit bättre.

Men för Region Örebro län skulle det innebära en stor kostnad att byta ut nuvarande behandling mot det nya läkemedlet.

– Det här nya läkemedlet är oerhört dyrt och kostar närmare två miljoner per patient och år, säger Anna Wickbom, överläkare på magtarmsektionen på USÖ och fortsätter:

– Jag säger inte att vi inte kommer att använda det här läkemedlet, men vi kommer att göra det först när det inte finns andra alternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".