Kvinnohuset: Rättssystemet måste lita mer på våldsutsatta kvinnor

2:19 min

Många kvinnor drar sig för att anmäla våld i hemmet – det känner kurator Gunilla Sandlund på kvinnohuset igen.

– Det är klart att många kvinnor känner sig frustrerade när man suttit i flera timmar och berättat om sin våldsutsatthet, och så får man ett besked på telefon, eller brev, att åtalet har lagts ner, säger Gunilla Sandlund som är kurator kvinnohuset i Örebro. 

Själv har Gunilla bevittnat hur luften gått ur många kvinnor som gett sig in i processen att anmäla våld i hemmet. Trots dokumentation från vården, eller vittnesmål, så är det inte alltid det räcker. 

– Det finns klart brister i rättssystemet som det måste göras något åt, dels när det gäller bevisen. Det kan vara hårda bedömningar, och man litar lite för lite på kvinnans berättelse, tycker Gunilla. 

Men Gunilla menar också att handläggningstiderna är alldeles för långa, och förmodligen är en anledning till att många drar sig för att ens orka anmäla.

– Jag har kvinnor  som berättar att de anmält, så hör de någonting från polisen eller åklagarmyndigheten först efter ett halvår,  eller ett år, berättar Gunilla och fortsätter:

– Då kanske man inte är beredd att medverka längre. 

Hör hela intervjun med kurator Gunilla Sandlund på Kvinnohuset i Örebro i ljudklippet ovanför!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista