Häktespersonal som öppnar dörr till en cell. Foto: Adam Ihse/Scanpix.
Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Fortsatt långa köer slår hårt mot brottsoffer

1:21 min

Människor som drabbas av mord, våldtäkt, grov misshandel eller andra grova brott får många gånger fortsatt vänta lång tid på svar från den kriminaltekniska undersökningen hos NFC i Linköping.

 – Vi får in fler ärenden än vad vi klarar av att ge svar på inom en rimlig handläggningstid i dag, säger Susanne Karlsson, pressansvarig hos NFC, Nationellt forensiskt centrum. 

Mellan åren 2011 och 2016 har antalet förfrågningar om kriminaltekniska undersökningar gällande DNA i grövre brott ökat. År 2011 kom 4 443 förfrågningar in till NFC. År 2016 var förfrågningarna 7 018 stycken. 

En följd av detta återspeglas bland annat i en rapport från Statskontoret från februari 2016, där det framgår att väntetiderna hos NFC är en ensam förklaringen till att många individer sitter häktade under onödigt lång tid.

Rent allmänt så kan ett svar innebär att man kan lägga ner en utredning.

Louise Helleday, åklagare och verksam i Örebro, understryker problematiken med väntetiderna och intygar att utredningen i vissa fall står och trampar i väntan på provssvar.

– Det är klart att det påverkar utredningen eftersom att man många gånger mycket snabbare vet vad man har att förhålla sig till, och vilka utredningsåtgärder som är nödvändiga och icke nödvändiga.

Hon menar att rent allmänt så kan ett svar innebär att man kan lägga ner en utredning.

Ett fall som Helleday utreder är överfallet av den nioåriga flickan vid Oskarstorget i Örebro tidigare i sommar.

Ett exempel av många där hon väntat en längre tid på provsvar från NFC. I det fallet skickades en första förfrågan om en kriminalteknisk undersökning in den 26 juli. I dag, efter omkring 13 veckor, återstår fortfarande delar i den undersökningen. 

– I de fall man måste vänta på NFC, och när det inte finns något annat att gå vidare med i utredningen, så innebär det att häktade personer sitter längre tid som häktade än vad de hade gjort om svaret hade kommit snabbare, säger Louise Helleday, och fortsätter: 

– I just den här utredningen har vi emellertid inte enbart väntat på provsvar. Vi har kunnat vidta andra utredningsåtgärder under den här väntetiden, säger Helleday. 

Bristfällig myndighetssamverkan förlänger kön

51 dagar är den genomsnittliga tiden det tar för att lämna ett slutligt svar på en forensisk undersökning vid grövre brott för det kriminaltekniska laboratoriumet, NFC.

Samtidigt visar en rapport gällande år 2016 att 12 procent av alla sexualbrottsärendena som undersöktes hos NFC redan hade lagts ner hos åklagarmyndigheten. Och enligt NFC utreds omkring 1000 sexualbrottsärenden varje år, vilket innebär att det i praktiken rörde sig om omkring 120 olika fall som alltså utreddes i onödan.

– Det rörde sig om fall där vi inte hade blivit meddelade att utredningarna hade lagts ner, säger Susanne Karlsson, pressansvarig för NFC.

Den bristfälliga kommunikationen rörande sexualbrotten i fråga utgör i sig endast en liten del av alla 120 0000 förfrågningar som NFC får in varje år.

Samtidigt är det en fingervisning - och köbildningen har sedan länge uppmärksammats inom de berörda myndigheterna. Och bara mellan 2015 och 2016 ökade förfrågningar om undersökningar med 10 procent. 

Susanne Karlsson säger att samverkan behöver bli bättre med åklagare och övrig polis i utredningen för att komma till rätta med det här.

– I bland lägger vi tid på onödiga undersökningar för att vi inte vet om att de ärenden som vi arbetar med är nedlagda, säger Susanne Karlsson.

NFC tillämpar turordning på inkomna ärenden

  • NFC, som i sig utgör en avdelning inom polismyndigheten, tillämpar ett förturssystem vad gäller alla förfrågningar på kriminaltekniska undersökningar. 
  • Först och främst utreds det ärendet som kommit in först. Men vid grövre brott kan åklagaren eller andra förundersökningsledare begära förtur, vilket innebär att ärendet prioriteras. Även bland ärendena som har förtur gäller att ärendet som kom in först också utreds först. 
  • Vid än mer allvarligare situationer som kan aktualiseras i en utredning kan en förfrågan om akut förtur lämnas. Det handlar då om ärenden där exempelvis ytterligare personer riskerar att bli skadade, kidnappningar eller särskilt allvarlig brottslighet.
  • Bland ärenden som inte har någon förtur läggs omkring hälften ner först efter att NFC kontaktat uppdragsgivaren.
  • För att möta verksamhetens behov bedömer NFC att de skulle behöva vara minst 700 anställda år 2020. Men det krävs framförhållning för att de ska kunna rekrytera. Avdelningen har två års upplärningstid, samma som krävs för att utbilda poliser. Budgeten för att växa till 700 medarbetare har vi dock inte idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista