Wilda Widmark och Sigge Eklund
1 av 2
Wilda Widmark och Sigge Eklund går i nian i Skrantaskolan och kandiderar till Karlskogas ungdomsfullmäktige. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio.
Kristin Adamsson är folkhälsoutvecklare och projektledare för Karlskogas ungdomsfullmäktige.
2 av 2
Kristin Adamsson är folkhälsoutvecklare och projektledare för Karlskogas ungdomsfullmäktige. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio.

Nu får Karlskogas unga möjlighet att påverka beslut i kommunen

"Ungdomar är medborgare som alla andra och ska ha samma möjlighet att påverka"
1:18 min

I veckan pågår val ute på skolor i Karlskoga till det som ska bli en ungdomsfullmäktige – en plats för unga att vara med och påverka  i kommunen.

Syftet med en ungdomsfullmäktige är att ungdomar mellan tretton och tjugo år ska bli mer delaktiga i de beslut som fattas i Karlskoga. 

Två som kandiderar är Wilda Widmark och Sigge Eriksson som går i nian i Skrantaskolan. Att själva få vara delaktiga i de beslut som rör unga är en viktig anledning till att Wilda och Sigge ställer upp i valet.

– Det är väldigt viktigt att ungdomar kan påverka och att man påverkar där man känner att det behövs, säger Wilda Widmark.

Hon får medhåll av Sigge Eriksson:

– Vi ungdomar blir oftast inte tillfrågade när man ska debattera något som handlar om just unga, exempelvis om man ska bygga en skola, utan det är oftast vuxna som tar ett perspektiv utifrån vad de tror att ungdomar vill ha.

Kristin Adamsson är projektledare för Karlskogas ungdomsfullmäktige. Han menar att det är viktigt att vuxna ger plats åt ungdomars åsikter.

– Ungdomar är medborgare som alla andra i kommunen. De ska ha samma möjlighet att påverka. Men vi vuxna behöver hjälpa till med att fixa forum och olika sätt där ungdomarna kan möta de förtroendevalda och ha insyn i vad som händer i kommunen.

Ungdomsfullmäktige är ett ideellt uppdrag. Ungdomarna som blir invalda kommer inte att representera politiska partier.

Men politiska frågor finns bland det som Wilda Widmark vill lyfta.

– Jämställdhet för att alla ska få sin rätt att prata och göra grejer är så sjukt viktigt enligt mig. Varför ska några få bättre privilegier än andra?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".