Evelina Redstorm Perez
1 av 2
Vivallas dansdrottning berättar att hon dansat sen hon kan minnas. Foto: Aymen Mussa/Sveriges Radio
Evelina Redstorm Perez 1
2 av 2
– Jag dör för de här barnen, säger Eve. Foto: Aymen Mussa/Sveriges Radio

Eve – Vivallas egna dancehall-drottning

9:48 min

Evelina Redstorm Perez grundade dansföreningen The Movement för ungdomarna i Vivalla för sju år sedan och hon har lett in många nya ansikten upp på dansscenen.

Dansföreningen The Movement har sedan i somras utökat sin verksamhet till Oxhagen fritidsgård där Evelina Redstorm Perez, eller Eve som hon kallas, leder dansgrupperna några gånger i veckan.

Hon berättar att hon såg ett stort behov av att starta igång aktiviteter i området.

– Det betyder mycket för mig att vi kan nå flera förorter. Jag tror inte att många förstår hur viktig dansen är. Vi som dansar vet hur viktigt det är med sysselsättning men det är inte alltid att barnen ser det.

The Movement startades för sju år sedan och föreningen har idag över 80 danselever i olika åldrar. Dansträningarna sker främst i Vivallaskolans lokaler men även i Oxhagens fritidsgård.

Jag dör för de här barnen. Att gå i en vanlig dansskola kostar 1 800 kronor och de flesta har inte råd, det hade inte jag heller när jag var liten.

Eve visste tidigt att hon ville göra något inom dansen så hon hoppade av gymnasiet och lånade fritidsgårdens danslokal. Hon säger att hon aldrig gick på någon dansskola utan är självlärd.

– Då var jag mest kaosig men dansen har alltid varit min fristad. Där kunde jag få jag ut mina känslor och vara mig själv.

Men hur har det påverkat dig?

– Du blir självständig som dansare men det har också varit en svår grej för mig. Det finns många saker som jag har saknat när var yngre men jag kan tänka mig att det är lättare idag med till exempel Youtube.

Eve anses enligt många i Vivalla vara en person som får ungdomar att lyfta och hon har blivit prisad ett flertal gånger för sitt arbete. Hon berättar att hon får sin drivkraft ifrån hennes danselever.

– Mitt mål är inte att de ska dansa livet ut. Jag vill att de ska hitta en bra väg och just i förorten är det lättare att ta fel väg. Jag känner många personer som hade trampat snett om de inte hade haft dansen.

Föreningen har idag ett samarbete med Örebro kommun och Studieförbundet Bilda. Eve säger att det är viktigt att hålla nere medlemskostnaderna så att alla kan vara med.

– Jag dör för de där barnen. Att gå i en vanlig dansskola kostar 1 800 kronor och de flesta har inte råd, det hade inte jag heller när jag var liten. Så de förtjänar att ha möjligheten att dansa precis som vilka barn som helst.

Hon berättar att hon flyttade till Stockholm för flera år sedan efter att hon fick jobb som danslärare på den populära dansskolan Scandinavian Dance Academy.

Men längtan tillbaka till dansföreningen The Movement blev för stor. Efter några år flyttade hon tillbaka till Örebro.

– När jag var i Stockholm och jobbade var jag enbart en danslärare men här i Vivalla är jag nästan som en storasyster för mina elever.

Vad är drömmen?

– Drömmen är att ha en riktigt fet dansskola där alla från hela Örebro kan samlas och mötas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista