Björn Lindén var domare vid styckrättegången.
Björn Lindén, chef för tingsrätten i Örebro. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio.

Svårt att fälla tilltalade för kvinnofridskränkning

2:31 min

Kvinnans ord räcker inte i fall där hennes partner anklagas för kvinnofridskränkning. Det fick Therése Strindberg uppleva under en lång och påfrestande rättsprocess.

Efter att ha blivit misshandlad och hotad av sin dåvarande pojkvän anmälde till slut Therése Strindberg.

Men efter en process som varade i tre år, där hon kände sig respektlöst bemött på de flesta sätt, säger hon att det var hon som fick straffet och inte han.

– Det är en lång process man ska gå igenom, precis som jag har förstått att den här kvinnan har gjort, säger Björn Lindén, chef för tingsrätten i Örebro.

Brottsrubriceringen kvinnofridskränkning innebär att en kvinna har utsatts för upprepade fall av psykiskt och/eller psykiskt våld från en man. I rätten behöver åklagaren bevisa alla incidenter, vilket ofta innebär en lång utredning.

Även i fall där kvinnan bedöms som fullständigt trovärdig krävs stödbevisning för att den tilltalade ska kunna fällas.

– Det är så svårt att bevisa många gånger, det finns inga vittnen utan ord står mot ord. Har man ingen stödbevisning för sitt åtal kan man inte nå ända fram alla gånger, säger Björn Lindén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista