Maria Sveland Foto: Sveriges Radio.
Maria Sveland Foto: Sveriges Radio.

Kampen för kvinnor gav Maria Sveland kulturpris

1:56 min

Region Örebro läns kulturpris går i år till författaren Maria Sveland. Bland annat för hennes engagemang i feministiska frågor.

"För att hon med uppriktighet, engagemang och stort mod kämpar för människovärdet - och inte minst för kvinnovärdet", så lyder motiveringen.

– Jag blev så glad över att motiveringen tog upp mitt politiska engagemang, eftersom det är en stor del av allt det jag skriver och gör, säger Maria Sveland.

Hon är bland annat känd för boken Befrielsen, som även har satts upp som pjäs på Örebro länsteater. Boken handlar om det sexuella våld som på olika sätt finns i kvinnors liv.

Ett ämne som uppmärksammats denna vecka i och med kampanjen #metoo i sociala medier, där kvinnor berättar om sina erfarenheter av sexuella ofredanden.

– Vi behöver synliggöra det om och om igen, eftersom det finns en skamkultur och en tystnadskultur, säger Maria Sveland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista