Många har velat bygga på Södra Ladugårdsängen, men nu blir det paus.
Många har velat bygga på Södra Ladugårdsängen, men nu blir det paus. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Stopp för nya byggen på Södra Ladugårdsängen

1:17 min

Utbyggnaden av Södra Ladugårdsängen stoppas tills vidare. Örebro kommun kommer inte att göra några fler markanvisningar.

Istället kastar man blickarna på andra områden i stan där nya stadsdelar planeras.

– Det är väldigt många, liknande bostadsrätter till salu samtidigt, säger Ulrika Sandberg, socialdemokrat och kommunalråd i Örebro.

Att marknaden är mättad på en viss sorts bostäder?

– Just nu finns det väldigt mycket lägenheter inom ett visst segment av bostadsrätter. Där är det kanske så att det inte är där vi ska lägga huvudkrutet närmsta ett-två åren, menar Ulrika Sandberg.

Det har byggts hundratals bostäder i de här delarna av Örebro de senaste åren. Därför blir det nu ingen markförsäljning av etapp 3-5 på Södra Ladugårdsängen på ett tag. Fokus kommer istället att ligga på markanvisningar i området vid Hedens Idrottsplats och Norra Ormesta i närheten av gamla korvfabriken. Ett lugnare tempo vid Ladugårdängen kanske är välkommet av många även om de vi träffar på plats i området gillar läget.

– Vi har bott på Hisingen och där har vi Eriksberg, så dunket av pålarna som de slår ner i marken är vardagsmat för oss, säger en pappa som är ute med barnen i en lekpark när Grönpepparparken.

En kvinna som går förbi tycker att det är lite rörigt men menar att det är rätt okej ändå.

Signalerna om att marknaden är mättad har också snappats upp av boende i området. En student som kommer joggande har tänkt på det.

– Man har ju sett att vissa har gjort om från bostadsrätter till hyresrätter. Det kanske är en liten signal.

Även om Södra Ladugårdsängen pausar så är byggkranar det nya normala för Örebro, menar kommunalrådet Ulrika Sandberg.

– Jag tror att oavsett var vi bor i Örebro idag så kommer vi att få vänja oss vid att det byggs, att vi är del av en föränderlig stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista