Fridolin: Klokt beslut att lägga ner Vivallas högstadium

1:44 min

I våras beslutade Örebro kommun att successivt lägga ner Vivallaskolans högstadium och flytta eleverna som går i årskurs sju till andra skolor. "Det är klokt att man vågar ta de svåra besluten," säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

När utbildningsminister Gustav Fridolin besökte Vivalla betonade han vikten av att elever med olika bakgrund möts.

– Ska vi fortsätta ha stigande kunskapsresultat måste vi bryta ojämlikhet och segregation. När det gäller högastadier vet vi att vi har allt att vinna på att barn med olika bakgrunder faktiskt möts. Det förbättrar resultaten både för dem som kommer från tuffare förhållanden och gör djupinlärningen starkare för de som har lite lättare för sig.

Bostadssegregationen i kombination med ett skolsystem som har förstärkt klyftorna istället för att överbrygga dem har lett till att flera skolor i så kallade utsatta områden lagts ner de senaste åren. Det var också en bidragande orsak till att Örebro kommun valde att lägga ner högstadiet i Vivalla. Under två år flyttas eleverna till andra skolor i Örebro – bland annat Engelbrektsskolan och Lillåns norra skola.  

– Om man har en stark låg- och mellanstadieskola i ett bostadsområde kan det vara bra att behöva åka till en annan skola i ett annat område när man börjar högstadiet och att elever med olika bakgrunder möts för att bryta segregationen, säger Gustav Fridolin.

Det fria skolvalet ses som en bidragande orsak till att vissa skolor och områden ses som mer populära, och också får de bästa eleverna, medan andra skolor och områden ses som mindre attraktiva och därmed har svårare att locka till sig elever.

– Det byggs väldigt många nya skolor i Sverige just nu och finns inget bättre tillfälle att planera så att skolorna bryter segregationen och att elever från olika områden möts, säger Fridolin.

Kommer det fria skolvalet att finnas kvar?

– Ja, men min grund är att det måste vara fritt för alla så att vi inte har valda och bortvalda skolor, skolor som uppfattas som bra eller dåliga skolor. Då är det ju inget skolval utan ett lotteri där de som drar vinstlotten och hamnar på en bra skola gör det för att de råkar bo på rätt plats eller har ställt sig i kö vid rätt tillfälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista