Wiveca Ottosson är idag som en mamma för Robert Kayongo som ska lämna landet på onsdag enligt beslut. Även Roberts arbetsgivare Leif Olander är engagerad i kampen.
Wiveca Ottosson är idag som en mamma för Robert. Även Roberts arbetsgivare Leif Olander är engagerad i kampen. Foto: Anna Björndah/Sveriges Radio

Fellingsbro manifesterar för att Robert ska få stanna

"Vi gör allt för att beslutet ska ändras"
1:30 min

Fellingsbro har varit Robert Kayongos hem i flera år, där har han jobb och familj – men på onsdag kan han utvisas till Uganda.

– Det känns som om det inte finns någon rättvisa. För att jag inte samarbetade för sex år sedan så måste jag åka hem nu, säger han.

Robert Kayongo kom till Sverige när han var 16 år. När han skulle utvisas ett par år senare valde han av rädsla att inte dyka upp på mötet. Det ledde till att han fick återreseförbud.

Nu när han har sökt om arbetstillstånd, som han uppfyller kraven för enligt Migrationsverket, får han inte tillstånd på grund av återreseförbudet.

Det är fullständigt orimligt

Leif Olander i Fellingsbro har anställt Robert i sitt företag. Han är upprörd över att Robert måste lämna Fellingsbro redan på onsdag för att skickas tillbaka till Uganda.

– Du får alltså två arbetsdagar på dig att avsluta ett arbete som du har hållt på med i två år och två månader, säga upp din lägenhet på tre rum och kök, som du själv hyr och har möblerat, och sköta om alla bankärenden som krävs innan du kan lämna landet. Det är fullständigt orimligt.

På söndagen ordnades en manifestation i Fellingsbro för att Robert ska få vara kvar. En av dem som kämpar för Robert är Wiveca Ottosson. Hon har blivit som en mamma för honom.

– Det är inte rimligt att skicka ut en människa som är så integrerad i det svenska samhället och som man inte vet hur den ska bli mottagen i sitt hemland Uganda, säger Wiveca.

Hon fortsätter:

– Jag tycker att det är förskräckligt att Migrationverket inte har låtit Robert få vara med och försvara sig. Inte ens att advokaten har fått vara med under alla beslut. Därför gör vi allt för att det här beslutet ska ändras, säger hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".