Malin von Wachenfeldt är med och startar en kvinnojour i Kumla.
Malin von Wachenfeldt är med och startar en kvinnojour i Kumla. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Kumla får en egen kvinnojour

0:44 min

Många kvinnor har vittnat om sexuella övergrepp under kampanjen #metoo. Då passar ett gäng vänner på och startar en kvinnojour i Kumla.

Malin von Wachenfeldt bor i Karlskoga, men där finns det redan en kvinnojour. Därför vill hon i stället starta en jour i Kumla.

– I Kumla finns det ingen kvinnojour, men överallt finns det kvinnor som behöver hjälp. Det behövs också ett kunskapsarbete där vi kan utbilda myndigheter och skolor, säger hon.

Det har varit en längre process, men nu tar hon och de andra kvinnorna hjälp av  den uppmärksammade kampanjen #metoo, där det finns stort engagemang för frågan. Efter alla talare på Våghustorget i Örebro på söndagen berättade Malin om planerna på ett kvinnohus i Kumla.

– Det här är ju världens chans att agera och organisera. Många vill göra någonting men vet inte riktigt hur. Det är ett samhällsproblem, så vi behöver så många som möjligt som vill engagera sig, säger Malin von Wachenfeldt.

Ett första möte kommer hållas tisdagen den 24 oktober, för att starta en förening och sätta stadgarna. Sedan är tanken att kvinnohuset i Kumla ska öppna så fort som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista