Örebrostudenterna Ellen Tadaross och Tora Engquist har satt samman häftet "Våga säga till" med råd till studenterna om hur de kan jobba mot diskriminering.
Örebrostudenterna Ellen Tadaross och Tora Engquist har satt samman häftet "Våga säga till" med råd till studenterna om hur de kan jobba mot diskriminering. Foto: Alfred Wreeby/Sveriges Radio
Efter #metoo

Örebrostudenternas uppmaning: Våga säga till!

4:21 min

Örebrostudenterna Ellen Tadaross och Tora Engquist uppmanar andra studenter att agera mot diskriminering för ett öppnare och mer jämställt universitet.

Den senaste veckan har kvinnors vittnesmål under #metoo visat vikten av att agera mot kränkande beteenden. Det har Örebrostudenterna Ellen Tadaross och Tora Engquist tagit fasta på. Inför terminstarten fick alla nya studenter ett häfte som uppmanar studenterna att reagera, reflektera och inte minst agera om de upplever diskriminering.

– Vi kände att vi ville göra något som har med jämlikhet att göra och att det skulle gå ut till så många som möjligt, säger en av författarna till häftet "Våga säga till", Tora Engquist.

Tillsammans med Ellen Tadaross, och ytterligare två författare, har Tora Engquist tagit fram ett häfte som tar upp hur studenterna ska agera om kurslitteraturen som uppfattas som diskriminerande eller om en lärare uttrycker sig på ett sätt som utesluter eller pekar ut en viss grupp.

– Man kan tänka på vem som har skrivit kurslitteraturen och vem den är skriven för. Vem tar litteraturen upp? När det kommer till historiska personer till exempel är det väldigt många män, säger Tora Engquist.

De tar också upp hur studenterna kan arbeta för att universitetsmiljön kan bli mer öppen och inkluderande.

– Vi vill uppmuntra studenterna att inte bara reflektera, men att resonera och agera, och inte bara reflektera, säger Ellen Tadaross.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista