Ulrika Sandberg Socialdemokraterna
1 av 3
Ulrika Sandberg, socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio
Södra Ladugårdsängen.
2 av 3
Lyftkranar kommer att vara en vanlig syn i Södra Ladugårdsängen även i fortsättningen. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Många har velat bygga på Södra Ladugårdsängen, men nu blir det paus.
3 av 3
Många har velat bygga på Södra Ladugårdsängen, men nu blir det paus. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Billigare bostäder en utmaning för Örebro

"Vi tittar på hur vi kan få ner hyrorna"
2:16 min

Tusen nya lägenheter landar snart på Örebros bostadsmarknad. Men många har inte råd med de nya, dyrare bostäderna.

– Nyproduktion är dyrare än äldre bostäder. Samtidigt växer Örebro, oavsett om det byggs nytt eller inte, säger Ulrika Sandberg, socialdemokrat och kommunalråd i Örebro.

De senaste åren har kommunen satsat på nya bostäder för att hålla jämna steg med inflyttningen. Men kostnaden för nyproduktionen leder också till högre hyror.

Både kommunens bostadsbolag Öbo och flera privata bostadsbolag tittar nu på hur man kan få ner kostnaderna, och framför allt hyrorna, i nya bostäder.

– Det vi har gjort är att försöka bygga i den takt som behövs för att möta behovet av nya bostäder. Sedan har vi i första hand tillsammans med Öbo tittat på hur man kan få ner kostnaderna, och framför allt hyrorna, i nyproduktionen, säger Ulrika Sandberg.

Botrygg är ett av bostadsbolagen som sänkt vinstuttaget för att få ner hyrorna.

Ett av områden där nybyggnationen märkts mest är Södra Ladugårdsängen. Örebro kommun har beslutat att stoppa utbyggnaden av Södra Ladugårdsängen tills vidare. Det innebär att kommunen inte kommer att göra några fler markanvisningar i området. Däremot fortsätter man att bygga i andra områden i Örebro och det är fel att tala om byggstopp, säger Ulrika Sandberg.

1 000 nya bostäder är redan på väg ut på marknaden och det finns redan planer för ytterligare 1 000 bostäder.

Finns det en risk att man bygger för mycket?

– Urbaniseringen visar inga tecken på att avta. Människor flyttar, börjar plugga, hittar kärleken och stannar i Örebro. Risken om vi inte bygger är snarare att trångboddheten ökar och att det blir ännu dyrare för dem som har mindre ekonomiska resurser att få tag i ett boende. Där har vi ett samhällsansvar att människor har någonstans att bo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".