Kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD) och Naomi Nishimwe.
Kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD) och Naomi Nishimwe. Foto: Sofia Strandberg/Sveriges Radio

Laxås miljonsatsning ska få nyanlända att stanna

Jobb, boende och en meningsfull fritid avgörande för kommunens mottagande
4:29 min

En integrationsfond för föreningar som vill engagera nyanlända ska locka asylsökande och ensamkommande ungdomar att stanna i kommunen.

Laxå är en av de kommuner i Sverige som tar emot flest ensamkommande ungdomar och asylsökande i relation till folkmängden. Utmaningen är att få de nyanlända ungdomarna att stanna i Laxå. Därför har kommunen satsat en miljon kronor per år de senaste tre åren i en integrationsfond för lokala föreningar som tar emot asylsökande och ensamkommande ungdomar.

– Det är alltifrån frimärkesklubben till skytteklubben som vill ha med ungdomar och asylsökande som kan söka bidrag ur den här fonden. Den har gått åt varje år och det är jag jättestolt över, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD).

Naomi Nishimwe var 16 år när hon kom till Laxå. De första månaderna i Sverige bodde hon på ett flyktingboende i Finnerödja.

– Jag känner mig välkommen här. På boendet fick jag mycket hjälp av personalen på boendet med ekonomi, skolan och att lära mig svenska. Det är fördelen med att komma till en mindre stad, att man har kompisar men inte så mycket att göra att jag tappar fokus på skolan.

Bo Rudolfsson framhåller gärna Laxås "litenhet" som en av anledningarna till att kommunen har lyckats med sitt flyktingmottagande.

– Vi känner den lokala företagaren som kan hjälpa till med att ordna jobb. Här finns föreningar, nya vänner och ett socialt sammanhang.

Utmaningarna är just jobben och bostäder och att få ungdomarna att bo kvar i kommunen.

Naomi Nishimwe berättar att flera av hennes vänner som kom till Sverige ungefär samtidigt har lämnat Laxå.

– De har flyttat till större städer.

Naomi Nishimwe går tredje och sista året på gymnasiet. Efter studenten vill hon studera vidare. Den möjligheten finns inte i Laxå.

– Jag kommer nog inte heller att stanna i Laxå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".