Sam från Örebro har inspirerat till en av de fiktiva karaktärerna Sara Bergmark Elfgrens nya roman "Norra Latin".
Sam Lang från Örebro har inspirerat till en av de fiktiva karaktärerna Sara Bergmark Elfgrens nya roman "Norra Latin". Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

Sam från Örebro gav namn åt romankaraktär

2:43 min

Det var under Musikhjälpen i fjol som författaren Sara Bergmark Elfgren lottade ut möjligheten att ge namn åt en av karaktärerna i romanen "Norra Latin".

Efter succén med Cirkel-trilogin är Sara Bergmark Elfgren aktuell med romanen "Norra Latin", en spänningsberättelse för unga. Handlingen utspelar sig kring Karlavägen och skolan Norra latin i Stockholm. Skolverksamheten, som lades ner 1982, återuppstår i romanen där Sam Lang från Örebro har gett namn åt en av karaktärerna.

– Under Musikhjälpen förra året hade Sara startat en bössa där hon lottade ut möjligheten att ge namn åt en av karaktärerna i boken, säger Sam Lang.

Hen vann och fick ge sitt namn åt en av huvudpersonens vänner.

– Jag hade en karaktär i boken som behövde ett namn och då tog jag Sams namn. Det är alltså inte så att jag har skrivit in en karaktär som liknar Sam i boken. Det hade varit lite creepy, säger Sara Bergmark Elfgren.

När Sara Bergmark Elfgren kom till Örebro och Musikhjälpen sågs hon och Sam Lang över en fika.

– Sara har en väldigt nära kontakt med sin fanbase, vilket märks i det hon skriver. Hon månar också om representation, vilket känns viktigt. Jag läste ut "Norra latin" idag och det är mycket populärkulturreferenser som jag känner igen mig. Hon är bra på att skriva för yngre läsare helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista