Fisun Yavas, S, ordförande i jämställdhetsdelegationen i Örebro. Foto: Maria Elisson SR Örebro
Fisun Yavas, socialdemokrat och vice ordförande ordförande i programnämnd social välfärd i Örebro. Foto: Maria Elisson/Sveriges Radio

Fisun Yavas (S): "Jag har stor respekt för brukarnas besvikelse"

3:16 min

Allt färre går på daglig verksamhet i Örebro. Det är den främsta orsaken till att kommunen väljer att spara i verksamheten nästa år, enligt Fisun Yavas.

Det innebär bland annat att fem heltidstjänster försvinner från dagligverksamheterna från och med årsskiftet. De flyttas istället till annan verksamhet i förvaltningen. Kommunen fryser även utbetalningarna av brukarpengen året ut samt föreslår att den sänks från 700 till 500 kronor 2018.

– Våra nämnder har fått krav på att spara. Då har förvaltningen gjort bedömningen att det här är områden där pengarna inte har använts under året, säger Fisun Yavas, socialdemokrat och vice ordförande i programnämnd social välfärd i Örebro kommun.

Antalet personer som tidigare kommit till dagligverksamheten kommer inte i den omfattning som man har gjort tidigare.

– Vi måste anpassa kostymen efter verkligheten. Vi kan inte ha samma bemanning i dagverksamheten när färre brukare använder den, säger Fisun Yavas.

Under 2018 ska kommunen spara 400 000 kronor inom verksamheten. Dessutom ska det beräknade underskottet på två, tre miljoner från i år tjänas in 2018.

– Jag har stor respekt för brukarnas besvikelse, men vi tar inte bort någonting. Man har fortfarande kvar 500 kronor per person.

Personalen på dagligverksamheten Tygtrasan fick beskedet att årets julmarknad ställs in eftersom kommunen måste spara. Nu blir det trots allt en marknad i år efter att kommunen har skjutit till pengar.

– Det rör sig om 24 000 kronor. Det kan vi inte ta bort, säger Fisun Yavas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista