Regionen har köpt ut anställda för 28 miljoner kronor

1:16 min

En chef på Region Örebro län fick över en miljon kronor i avgångsvederlag efter två års anställning. Totalt har 28 miljoner kronor betalats ut till anställda mellan 2013 och 2017.

Under 2017 har Region Örebro län betalat ut 8 miljoner kronor i avgångsvederlag.

Det är den högsta siffran under de senaste fem åren, under vilka regionen totalt sett betalat ut 27,9 miljoner i avgångsvederlag.

Och det är en siffra som Camilla Ländin, expert inom arbetsrätt, anser är hög.

– När man räknar samman det här blir det en stor kostnad för regionen och skattebetalarna. Samtidigt, det här kanske låter raljant: men det är så här man gör. Även i den offentliga sektorn. 

På regionen är Roland Hennerdahl förhandlingschef. Han berättar att regionen alltid försöker hitta en ny tjänst åt den anställde innan man väljer att betala ut avgångsvederlag.

– Policyn är ju att försöka undvika detta och hitta andra lösningar i första hand.

Han menar att det är först när det inte går som det i stället blir en förhandling kring avgångsvederlag. 

P4 Örebro kan avslöja förhållandena kring ett av alla dessa avgångsvederlag:
En högre chef inom regionen som efter knappt två år i tjänsten fick gå mot ett avgångsvederlag på över en miljon kronor.

Det var en tjänst som kostat regionen omkring 180 000 kronor att rekrytera.

Utöver avgångsvederlaget erbjöds personen 40 000 kronor i jobbcoachning samt att vara arbetsbefriad i två och en halv månad med bibehållen lön.

– Det var inte något lätt beslut. Det var ju mycket pengar.

Roland Hennerdahl berättar att regionen kände sig tvungen att nå ett avslut med den anställde och att avgångsvederlaget då blev bland det högsta han varit med om under nio år som förhandlingschef.

– Mitt uppdrag var att förhandla fram ett avslut och det lyckades jag med, men det var inte något lätt beslut. Det var ju mycket pengar, säger han.

 Tänker du på att det handlar om skattepengar?

– Ja, självklart.

När arbetsrättsexperten Camilla Ländin synar det aktuella avgångsvederlaget håller hon med om att det är högt.

– Det ligger relativt högt, men det är inte extremt ovanligt att man kommer upp i ett sådant belopp för chefer. Men en vanlig anställd hade kanske haft tre månadslöner i kompensation, säger hon.

Men hon säger också att avgångsvederlagen generellt sett är låga i Sverige.

– Sverige har relativt låga skadestånd och avgångsvederlag om man jämför med exempelvis USA. Där kan människor stämma sina arbetsgivare på flera miljoner för ganska små saker, säger hon.

Regiondirektören Rickard Simonsson är inte direkt stolt över lösningen med den chef som fick ett avgångsvederlag på över 1 miljon kronor.

– I det här fallet så kan vi konstatera att vi kan inte vara nöjda, det känns som ett misslyckande, och ett misslyckande för mig som chef naturligtvis.    

Region Örebro läns avgångsvederlag 2013-2017:

Totalsumma: 27,9 miljoner

2017: 8,0 miljoner
2016: 2,9 miljoner
2015: 7,0 miljoner
2014: 2,4 miljoner
2013: 7,6 miljoner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista