Khadra Sacid och Farhiyo Ibrahim, centrumvärdar i Vivalla
1 av 2
Khadra Sacid och Farhiyo Ibrahim beskrivs som eldsjälar av många i Vivalla. Foto: Aymen Mussa/Sveriges Radio
Centrumvärdarna Vivalla
2 av 2
Alla åtta centrumvärdar har nu blivit fastanställda av Västerporten. Foto: Västerporten

Mammorna ger ett lugn i Vivalla centrum

1:15 min

I två år attackerades personal som skulle stänga Vivalla centrum på kvällarna. Lösningen blev att anställa centrumvärdar.

Under förra vintern så eskalerade problemet och bostadsbolaget Västerporten fick stora problem att få kontroll över centrumet. 

– Vi har fem entréingångar och vi kunde inte låsa någon utav dörrarna, säger Michael Blixt, förvaltningschef på Västerporten.

Väktarpersonalen kunde inte utföra sitt jobb och blev attackerade av ungdomar som kastade bengaler, smällare och riktade grön laser mot personal.

Michal Blixt berättar att väktarbolagets huvudskyddsombud sa till slut ifrån och bolaget avsade sig uppdraget.

– Här gällde det ju att tänka utanför boxen, fler poliser och fler väktare skulle bara leda till en upptrappning så jag vände mig mot föreningslivet.

Ungdomarna respekterar oss på ett annat sätt.

Västerporten kontaktade föreningen Afrikas Horn som samma kväll skickade ut Khadra Sacid och Farhiyo Ibrahim, samma kvinnor som idag är två av de åtta som arbetar som centrumvärdar.

– När vi började så var det kaos i centrum men det har blivit bättre och bättre sen vi kom igång, säger Khadra Sacid.

– Vi pratade med ungdomarna och förklarade att det här är inte okej. Efter en stund så löste det sig, ungdomarna respekterar oss på ett annat sätt, säger Farhiyo Ibrahim.

Hon har jobbat mycket ideellt i området och har fått pris av Brottsförebyggande rådet i Örebro för sina insatser.

– Jag har löst många problem som uppstått genom att först prata med ungdomarna, men jag är inte ensam. Föräldrarna har hjälpt oss mycket, säger Farhiyo Ibrahim.

Det som började som ett projekt har nu blivit permanent. Kommunledningen har nu valt att permanenta stödet som är på fyra miljoner kronor per år. I uppdraget ingår numera också att bevaka Varberga.

– Själva framgångsfaktorn är att de når de unga men de når också föräldrarna. Man tar hand om den unga personen som ställer till med bråk men man har också en dialog med föräldrarna, säger Michael Blixt.

Idag är det enligt Västerporten betydligt lugnare i Vivalla centrum men centrumvärdarna efterlyser att många ungdomar behöver en plats att vara på.

– De ungdomar som är äldre än 16 år behöver ha en samlingsplats, det är därför det samlas så stora grupper i centrumet för det är den enda samlingsplats som finns för ungdomarna, säger Farihyo Ibrahim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista