Experten: Fallskärmar lockar kompetent personal

2:27 min

Camilla Ländin, specialist i arbetsrätt, ger sin syn på avgångsvederlag efter P4 Örebros avslöjande om höga avgångsvederlag i Region Örebro län.

Under 2017 har Region Örebro län sparkat 35 personer till en kostnad av åtta miljoner kronor. Det är den högsta siffran på flera år, det visar en granskning från P4 Örebro.

Camilla Ländin arbetar som specialist inom arbetsrätt. Hon menar att avgångsvederlagen generellt sett är låga i Sverige.

– Sverige har relativt låga skadestånd och avgångsvederlag om man jämför med exempelvis USA. Där kan människor stämma sina arbetsgivare på flera miljoner för ganska små saker, säger hon.

Hon berättar att ett avgångsvederlag för en person med en hög position vanligtvis ligger mellan 6 och 24 månadslöner.

– Det beror delvis på vilken tjänst du har och hur länge du jobbat på just det uppdraget. Det beror också på din bakgrund och hur mycket erfarenhet du har med dig.

Men hon säger att också beror på anledningen till att du ska befrias från ditt uppdrag.

– I vissa fall hör vi talas om skandaler och då är inte arbetsgivaren så benägen att betala ut en stor peng, säger Camilla Ländin.

Skulle man kunna vara tuffare och villkora de här fallskärmarna bättre?

– Ja, det skulle man säkert kunna göra. Men då är frågan om man skulle få de personerna men den erfarenheten som man tycker att man behöver ha?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista