Gjutjärnspanna med sparrisrätt på matbord
1 av 2
Foto: Sylvia Dahlén/Sveriges Radio
Måltidens Hus i Grythyttan. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio.
2 av 2
Måltidens Hus i Grythyttan. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio.

Musiken påverkar smaken på maten

"Sötma och sälta kan förstärkas av olika instrument"
1:46 min

Musik påverkar våra smaklökar – sött eller surt kan förstärkas med rätt instrument, menar tonsättaren Per Samuelsson.

Tillsammans med Irene Sahlin besökte Per Samuelsson i fredags Måltidens hus i Grythyttan i Hällefors kommun när kokbokens dag uppmärksammades.

De var på plats för att samtala och berätta om sin bok "Krydda med musik" som på ett tydligt sätt visar hur smaklökarna kan luras med rätt instrument eller tonläge.

 – Det är vissa parametrar som lyfter fram sötma. Det finns vissa knep att ta till, säger Per Samuelsson.

Sötma kräver en ren klang från ett piano, medan en distad elgitarr från ett rockband istället trycker bort sötman, säger han.

Hög eller låg tonhöjd påverkar också smaklökarna, menar Per Samuelsson. 

Men hur ska då en restaurangägare använda musik och akustik för att förhöja smaken?

Ja det är ju inte bara smaken på maten som avgör upplevelsen, säger Irene Sahlin. Akustiken gör massor för sinnet säger hon.

– Det är många delar att tänka på. Är det skramligt och stökigt i en skolmatsal påverkar det naturligtvis det vi äter och även smaken på maten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".