En kvinna tecknar något med händerna. Bilden är kraftigt beskuren. Foto: Markus Dahlberg/Scanpix.
Dövas pensionärsförening i Örebro anser att teckenspråkiga har rätt att få till exempel teckenspråkig hemtjänst. Foto: Markus Dahlberg/Scanix

Äldre döva vill vårdas av personal de förstår

Ordföranden: De behöver information på sitt språk
0:50 min

Dövas pensionärsförening i Örebro slår larm att många äldre teckenspråkiga inte kan göra sig förstådda med omsorgspersonal. Nu hoppas de på en pågående språkinvering som kommunen jobbar med.

– De som använder teckenspråk behöver få information på sitt språk, ofta är det så att de som kommer till de teckenspråkiga inte kan teckenspråk i sin professionella roll och i stället skriver lappar, berättar Maggie Sundström, ordförande i Dövas pensionärsförening i Örebro.

Att mötas av äldrevårdspersonal som kan prata på brukarens språk anser hon är en rättighet.

Hoppas på förändring

Nu hoppas hon på en förändring i och med att programnämnden tagit beslut att göra en språkinventering inom äldrevården i Örebro.

Tanken är att anställda som vill ska kunna registrera vilka språk de talar och att enhetschefer därefter lättare ska kunna planera så att brukare med speciella språkbehov så få träffa personal som pratar deras språk.

Inte värdigt

Maggie Sundström menar att situationen som den är nu inte är värdig för de som får sin enda kontakt med personalen via lappar.

– Det är viktigt för en person som är så pass isolerad att få lite vardagsnärhet från omgivningen, säger Maggie Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".