Polisinsats i Mossgruvan.
I januari 2017 gjorde polisen ett tillslag i Mossgruvan. Foto: Peter Bjurbo/Sveriges Radio

Åklagare yrkar på flera års fängelse efter människohandeln

1:13 min

De två män som är misstänkta för människohandeln i Mossgruvan riskerar långa fängelsestraff.

De båda männen misstänks ha lurat bulgariska medborgare till den lilla orten Mossgruvan i norra Örebro län med löfte om bland annat jobb i byggbranschen.

Men jobben uteblev och istället tvingades de tigga i bland annat Frövi, Lindesberg och Borlänge.

Två män och en kvinna från Bulgarien har åtalats för människohandel respektive medhjälp till människohandel.

Det rör sig om ungefär 1,3 miljoner kronor.

På tisdagen, rättegångens sista dag, yrkade åklagaren på 3,5 års fängelse samt utvisning för de båda männen. Åtalet mot kvinnan lades ner. 

– Jag har tittat på liknande rättsfall, bedömt hur lång tid det har pågått och på vilket sätt de har blivit utnyttjade, säger kammaråklagare Jenny Clemedtson.

Enligt åklagaren ska de drabbade ha utnyttjats för tiggeri mellan oktober 2015 och januari 2017 då gränspolisen slog till i Mossgruvan.

Hon menar att tvånget har bestått i att de misstänkta männen krävt de som kommit till Mossgruvan på pengar för att betala av skulden för flygbiljetterna till Sverige.

– Gärningsmännen har sagt att "ni är skyldiga oss pengar" och det enda sättet för målsäganden att betala pengarna har varit att tigga, säger Clemedtson.

De åtalade nekar till att ha tvingat de tio personerna att tigga utanför bland annat matbutiker i norra Örebro län.

När de inte har körts till olika platser har de bott i en industrilokal. Maten de har fått att äta har varit slängd i containrar.

Två barn, två och sex år gamla, ska också ha bott i industrilokalen under vintern 2016.

Pengarna som de har tiggt ihop har tagits ifrån dem.

I samband med polisens tillslag hittades en av de misstänktas anteckningsböcker med en detaljerad förteckning över vad var och en av de nio målsägandena har tiggt ihop.

– Där framgår hur mycket de olika personerna har tiggt ihop. Totalt rör det sig om ungefär 1,3 miljoner kronor, säger Jenny Clemedtson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista