Flyktingar i ny lägenhet. Foto: Mikael Hage/SVT Bild.
Flyktingar i ny lägenhet. Foto: Mikael Hage/SVT Bild.

Nästa års flyktingar fördelade på Örebro läns kommuner

Det är nu klart hur många flyktingar som kommunerna i länet ska ta emot för bosättning nästa år.

Flest tar Örebro emot med 247 personer, och sen Kumla med 45 flyktingar. Totalt ska länet ta emot 368 personer med uppehållstillstånd för bosättning under nästa år.

Några av de norra länskommunerna; Lindesberg, Hällefors och Ljusnarsberg som gjort stora insatser tidigare för asylsökande och flyktingar tar inte emot några alls för bosättning.

Däremot har Laxå och Askersund bedömt att man kan ta fler än vad Länsstyrelsen först föreslagit. I förra veckan hade Länsstyrelsen överläggningar med kommunerna om vilka möjligheter man har att ta emot personer med uppehållstillstånd.

Eftersom det kommer färre flyktingar till Sverige nu är det totala antalet för länet lägre än förra året, då fördelades 620 personer på länets kommuner. Utöver detta så har många asylsökande och även personer med uppehållstillstånd skaffat eget boende, så kallat Ebo.

– Det är glädjande att vi lyckas komma så bra överens i vårt län i en sådan här fråga. Åtta av tolv kommuner accepterade förslaget, två ville gärna ta emot fler och två ville ha något färre, säger landshövding Maria Larsson.  

Så många tar kommunerna emot för bosättning 2018:

Askersund 7
Degerfors 3
Hallsberg 15
Hällefors 0
Karlskoga 13
Kumla 45
Laxå 15
Lekeberg 20
Lindesberg 0
Ljusnarsberg 0
Nora 3
Örebro 247

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista