Farhiyo Ibrahim och Mohammed Mose.
Farhiyo Ibrahim och Mohammed Mose bor i Vivalla. Foto: Alexandra Letterman/Sveriges Radio

Färre brott när flera samarbetar

1:14 min

En ny form av samverkan mellan polis, kommun och fastighetsbolag ska förebygga brott i socialt utsatta områden. Det hoppas Brottsförebyggande rådet som just nu genomför ett ettårigt projekt i flera stadsdelar i Sverige.

I Örebro och området Vivalla var man först ut med att testa den typen av samarbete redan för tre år sedan och enligt Mohammed Mose som bor och arbetar i Vivalla så märks det att det har blivit bättre.

- Ja absolut, det är stor skillnad. Det känns mycket bättre nu i Vivalla, säger Mohammed Mose.

Bostadsområdet Vivalla i Örebro är en av de förorter i landet som för fyra år sedan hade problem med upplopp och omfattande skadegörelse.

Sedan dess har man gjort flera insatser i området för att förebygga brottslighet och i dag säger polisen att man börjar se resultat.

En orsak till det är bland annat att samverkan mellan polis, kommun och det kommunala fastighetsbolaget har blivit mycket effektivare, enligt polisområdeschefen i Örebro Annika Laestadius.

– Om vi säger att det är exempelvis är mycket omfattande skadegörelse på en skola. Så kan vi tillsammans se vilka åtgärder ska vi sätta in för att förebygga det här. Vi kanske ska sätta in kameror, eller om det till exempel är ett staket som utsatts för skadegörelse så kanske vi ska ta bort det osv..

– Det bygger på att vi har en kontinuerlig samverkan och att vi snabbt kan göra insatser tillsammans.

Nu testar Brottsförebyggande rådet den här modellen för samverkan i sju andra socialt utsatta området i landet, bland annat Borlänge, Sollentuna, Borås och Malmö för att se om arbetssättet funkar för att förebygga brott också på andra håll.

Projektet avslutas först till årsskiftet men Ekot har redan nu talat med polisområdescheferna som deltar i projektet och samtliga är positiva till det här sättet att samarbeta.

Och de får medhåll av Erika Sallander som är utredare på Brottsförebyggande rådet.

– Jag tror att det har en stor potential att kunna anammas av fler kommuner och områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista