Kommunfullmäktige, Örebro, Onsdag 28 september.
1 av 2
Kommunfullmäktige i Örebro. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio
Agneta Blom (S), kommunfullmäktiges ordförande Örebro och retorikexpert Elaine Eksvärd.
2 av 2
Foto: Martina Huber/Regeringskansliet/Jessica Gow/TT

Manliga politiker talar mer än kvinnliga i fullmäktige

6:27 min

Männen tar upp två tredjedelar av tiden. Det visar en mindre studie som mätt hur mycket män och kvinnor talar i Örebro kommunfullmäktige.

Balansen mellan kvinnor och män är relativt jämn i Örebros kommunfullmäktige, 30 män och 35 kvinnor.

Sämre såg det ut i fördelningen i talad tid. Av 334 talade minuter upptogs 222 av män, motsvarande strax över två tredjedelar.

Studien gjordes under augusti på initiativ av Örebro kommuns jämställdhetsdelegation, och resultatet kommer inte som en överraskning för kommunfullmäktiges ordförande Agneta Blom(S).

– Resultatet var ungefär det jag kunde vänta mig. Det är ett generellt problem att kvinnor inte höjer sin röst i lika stor utsträckning som män i sådana här sammanhang, säger hon till P1-Morgon.

Nu har Agneta Blom (S) bett att få studien förlängd till ytterligare kommunfullmäktigemöten för att få en bättre bild av situationen.

Fördelningen mellan män och kvinnor förvånar inte heller retorikexperten Elaine Eksvärd. Hon menar att samhället uppfattar kvinnor som tar lika mycket plats som män uppfattas kaxiga och att det kan leda till att kvinnor pratar mindre, och snabbare.

– Jag tycker att kvinnor inte ska tänka att vi bara har något litet att säga utan ta ordet som att du håller i världsordningen, för så gör män väldigt ofta, säger hon.

Elaine Eksvärd menar att snedfördelningen bland folkvalda politiker kan vara ett demokratiproblem men påpekar också att det inte alltid är mer övertygande att prata länge och mycket.

– Det handlar om hur väl man talar. Man kan bli helt uttråkad av ett monologmonster. Det viktigare är vad man säger, inte hur länge man gör det, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista