Lars-Göran Larsson, överläkare Lindesbergs lasarett
1 av 2
Lars-Göran Larsson, överläkare på Lindesbergs lasarett, menar att beslutet att gå på tjänstledigt är en protest. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio.
Jennie Liling-Ståhl
2 av 2
Ingen anledning till oro för länets patienter, menar Jennie Liling-Ståhl, områdeschef för Opererade och onkologi. Foto: Ebba Örn / Sveriges Radio.

Läkarprotester: Flera begär tjänstledigt

Överläkare: Den här utvecklingen kan vi inte stå bakom
1:17 min

Färre vårdplatser inom kirurgi äventyrar länsinvånarnas rätt att få den vård som de behöver. Det menar tre överläkare på Lindesbergs lasarett.

Tre av fyra kirurgiska överläkare på Lindesbergs lasarett har begärt tjänstledigt i protest mot omorganisationen i Region Örebro län.

Beslutet om en omorganisation i region Örebro län väckte redan i somras stark kritik bland en del läkare i regionen. Anledningen är att omorganisationen innebär en minskning av kirurgiska vårdplatser i regionen.

Kritikerna menade att färre vårdplatser inom kirurgi äventyrar länsinvånarnas rätt att få den vård som de behöver.

Nu några månader senare är beslutet verkställt, men i protest mot att kritiken inte fått gehör har nu alltså flera överläkare i Lindesberg begärt tjänstledigt.

En av dem är Lars-Göran Larsson, som jobbat inom regionen i över 25 år.

– Man måste protestera på ett eller annat sätt, om man känner att det här är en utveckling som man inte kan stå bakom, säger Lars-Göran Larsson.

Jennie Liling-Ståhl, områdeschef för Opererande och onkologi i Region Örebro län, delar bilden av att kirurgin nu står inför en besvärlig situation, men säger att man tillfälligt kommer att täcka upp med hyrläkare.

– Vårt mål är att det inte ska påverka patienterna, vi ska ha en säker vård, säger Jennie Liling-Ståhl. Hyrläkare är förstås en temporär lösning, men det är inte en sämre vård för det.

Hur tolkar du läkarnas beslut att gå på tjänstledigt?

– Det är en form av missnöje mot fattade beslut, och det får jag respektera, säger Jennie Liling-Ståhl.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".