Anisa Shirwa, förälder i Vivalla
Anisa Shirwa är en av många föräldrar som tröttnat på situationen i Vivallskolan. Foto: Aymen Mussa/Sveriges Radio

Föräldraråd ska lösa skolkonflikten

1:23 min

Bråk, tjafs och konflikter mellan lärare och elever är vardag på Vivallaskolan enligt en stor föräldragrupp. Efter kritiken bildas nu ett föräldraråd.

Anisa Shirwa arbetar som tolk och är en ensamstående mamma med fyra barn och har bott i Vivalla i över 12 år.

Hon berättar att hon flyttat sina tre barn till andra skolor i Örebro och att hon kommer att göra likadant med sitt fjärde barn.

– Jag har fått nog, skolan fungerar inte som den ska och nu har vi föräldrar börjat agera, det här handlar om våra barns framtid.

Anisa Shirwa var den förälder som samlade över 100 förälder till ett möte som hölls i Vivallaskolan för att prata om problemen med skolchefen Margareta Borg.

– Anledningen till att jag gjorde det var för att det har varit ett dåligt bemötande ifrån skolan under en lång tid och när jag pratade med flera föräldrar så fick jag en samstämmig bild, säger Anisa. 

Hur menar du med dåligt bemötande?

– Oroliga föräldrar vill veta hur det går för deras barn men de bemöts dåligt av lärare som säger att de inte har tid för dem.

Hon berättar att skolan inte heller tolkar på plats och det är allvarligt, menar hon, eftersom språkbristen är stor.

Men rektorerna på skolan känner inte igen den bild som beskrivs enligt skolchefen.

– De kommer att berätta hur de arbetar framöver för det är där som jag ser att det har brustit här.

Naturligtivs arbetar skolan med bemötandefrågor, att arbeta för att förbättra skolresultaten och att bemöta andra språkgrupper, säger hon.

Skolchefen kommer att träffa rektorerna på ett möte under onsdagen för att hitta fler lösningar. Efter föräldrarnas önskan så kommer ett föräldraråd att bildas.

– När det framförs kritik så tar vi den på allvar men rektorerna förmedlar också att de fått respons från andra föräldrar som är nöjda med skolan, men vi tar till oss av kritiken.

Vivallaskolan kommer att bli en F-6 skola eftersom att högstadiet läggs ner från och med nästa läsår. Men trots kritiken vill många föräldrar ha kvar skolan i närområdet. 

– Vi vill inte att skolan ska lägga ner, skolan ligger i området och alla har inte råd att skaffa körkort så vi vill ha kvar skolan, men den måste fungera, säger Anisa.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista