Polistillslag Hamntorget i Karlstad. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
Razzian i april 2016 genomfördes bland annat i Karlstad. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.

Huvudman bakom illegal trafikskola åtalas

0:54 min

Ekobrottsmyndighetens utredningsenhet i Örebro har väckt åtal mot en man för att han haft en illegal körskola med bland annat verksamhet i Karlskoga. Åtalet är det första i sitt slag.

Den obehöriga läraren på den svarta körskolan åtalas nu vid Värmlands tingsrätt för grovt bokföringsbrott.

– Åtalet är unikt i sitt slag, eftersom det blir första gången som illegalt bedriven trafikskoleverksamhet prövas mot bakgrund av regelverket mot ekonomisk brottslighet, säger kammaråklagare Eva Grandestedt. 

Ekobrottsmyndigheten tror att åtalet kan få stor betydelse för att komma tillrätta med de problem som svarta körskolor orsakat på många orter i Sverige. Utredningen visar att verksamheten ska ha pågått under sex års tid, 2010-2016.

– Den åtalade har under den långa period som åtalet avser övningskört med hundratals elever och haft intäkter för, vad vi bedömer, miljontals kronor. säger Eva Grandestedt.

Hon berättar att den åtalade varken haft de tillstånd som krävs för att bedriva trafikskola eller redovisat intäkterna från verksamheten i enlighet med gällande regelverk. 

Den åtalade har riktat sig mot en utsatt grupp i samhället

Enligt Ekobrottsmyndigheten har verksamheten riktat sig till nyanlända och personer med behov av utbildning på andra språk, främst arabiska.

– Jag ser det som allvarligt att den åtalade utnyttjat situationen och riktat sig till en utsatt grupp i samhället, säger Eva Grandestedt.

Det var i april 2016 som Ekobrottsmyndigheten genomförde tillslaget för att säkra bevisning.

Tillslag gjordes i Karlstad men även i Karlskoga. 

Den nu åtalade mannen anhölls i samband med tillslaget. Han häktades av tingsrätten men försattes på fri fot i avvaktan på utredningen.

Eftersom verksamheten saknat bokföring åtalas nu mannen som bedrivit verksamheten, för grovt bokföringsbrott. 

Ytterligare två män anhölls inledningsvis misstänkta för grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Dessa två släpptes senare på fri fot. Idag åtalas alltså huvudmannen.

– Om den åtalade fälls i enlighet med åtalet så väntar ett flerårigt fängelsestraff, säger Eva Grandestedt.

Det är oklart när rättegången kommer att hållas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista