Skyddsrum
Foto: Peter Bjurbo/Sveriges Radio.

För få skyddsrum i Örebro län

1:25 min

Karlskoga är den enda kommunen i länet som har skyddsrumsplatser till alla, visar siffror som Sveriges Radio sammanställt.

Några nya skyddsrum har inte byggts i Sverige sedan 2002 och en rapport från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, visar att det idag bara finns drygt 7 miljoner skyddsrumsplatser i Sverige.

Även i Örebro län råder det stor brist på skyddsrumsplatser visar siffror som Sveriges Radio sammanställt utifrån uppgifter från MSB och SCB.

Mats Brantsberg, säkerhetschef på Örebro kommun bekräftar att det i kommunen saknas skyddsrum.

– Det är ju bara att konstatera att det är på det sättet.

Han berättar att när man pratar om Örebros invånare så är det även invånare som bor ute på landsbygden och i ytterområden där det aldrig funnits skyddsrum.

– Det intressanta är ju att titta mot dagens hot. Var skulle i så fall de viktigaste angreppspunkterna finnas nånstans för en angripare och fundera över om det finns skyddsrum där och i så fall göra kompletteringar.

Enligt Sveriges Radios sammanställning är det i länet bara Karlskoga kommun som har tillräckligt många platser.

Askersunds kommun kan bara ge skyddsrumsplatser åt 4% av sina kommuninvånare och i Lekeberg kommun är det mindre än 1 % av kommuninvånarna som vid till exempel krig får en plats i ett skyddsrum.

Örebro kommun kan ge platser i skyddsrum åt 70% av kommuninvånarna och Mats Brantsberg menar att man på kommunen behöver vägledning för att veta på vilka platser som skyddsrum bör prioriteras.

– Vi kan inte själva i Örebro kommun göra den analysen och se var de största risk- eller angreppspunkterna finns utan det måste försvarsmakten bland annat hjälpa oss med och kanske myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger Mats Brantsberg.

Men att se till att alla har en plats i ett skyddsrum är inte aktuellt?

– Nej, det tror jag inte på. Det är en jätteåtgärd i så fall och där har vi ju inte varit ens på den tiden när vi hade det här som en väldigt stor prioriterad uppgift, säger Mats Brantsberg, säkerhetschef på Örebro kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista