spdae6e8 händer äldrevård äldreboende pensionär hemtjänst
1 av 2
Sen 2013 har 79 Lex Sarah-anmälningar gjorts i Örebro kommun om stölder hos brukare av hemtjänst. Foto: Hasse Holmberg
Sören Svensson, brottsförebyggare, Örebro kommun
2 av 2
Sören Svensson har tidigare arbetat som brottsförebyggare på Örebro kommun. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.

Önskan: Hårdare kontroll för att minska stölder inom hemtjänsten

1:18 min

Sedan 2013 har Örebro kommun gjort 79 Lex Sarah-anmälningar om stöld hos hemtjänstbrukare. Nu höjs röster för hårdare anställningskrav.

Under sina år som brottsförebyggare på Örebro kommun har numera pensionerade Sören Svensson påtalat behovet av att kräva utdrag ur belastningsregistret när hemtjänstpersonal anställs.

– Både för anhöriga och äldre så måste det vara en säkrare tillvaro att veta att man har gjort den kontroll man behöver för de här personerna, säger Sören Svensson.
 
Sedan 2013 har Örebro kommun alltså gjort 79 Lex Sarah-anmälningar om stölder hos hemtjänstbrukare. Även om samtliga stölder inte nödvändigtvis genomfördes av hemtjänstpersonal. Kommunen har sedan några år tillbaka bestämt att Lex Sarah-anmäla alla stölder där det inte är bortom alla tvivel att just hemtjänstpersonal genomfört stölden.

Nu vill Sören Svensson dock se skärpta rutiner vid rekrytering av hemtjänstpresonal. Trots att han är medveten om att samtliga stölder inte kan förebyggas.

– Men däremot vet jag att ett flertal av de personer som tillslut lyckats lagföras har en historia med lagföringar tidigare, säger Sören Svensson.

Krav på utdrag ur belastningsregistret finns vid anställning inom bland annat skola och barnomsorg. Om även hemtjänstpersonal ska inkluderas av det kravet krävs det ett politiskt beslut. Men ingen av länets tolv kommuner ställer sådana krav i dag, Men frågan har varit på tapeten i Örebro kommun. Där är Lena Larsson personaldirektör.

– Jag har inte fått något sådant uppdrag i min roll som personaldirektör att ta fram ett sånt beslutsunderlag, däremot har frågan disskuterats vid några tillfällen genom åren, säger hon.

Om kommunen skulle börja ställa krav på utdrag i belastningsregistret vid anställningen av hemtjänstpersonal så krävs ett personalpolitiskt beslut i kommunstyrelsen.

Antalet Lex Sarah anmälningar i Örebro kommun angående stöld hos hemtjänstbrukare:

2013: 21 st
2014: 17 st
2015: 13 st
2016: 20 st
2017: 8 st

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista