Gudrun, Sonja, Ulf, Birgitta, Hans och Kerstin är alla SPF-pensionärer i länet.
1 av 2
Gudrun, Sonja, Ulf, Birgitta, Hans och Kerstin är alla SPF-pensionärer i länet. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Gunnel Kask (S) vid nybyggda demensboendet Akvarellen.
2 av 2
Gunnel Kask (S) vid nybyggda demensboendet Akvarellen. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Så många fler 80-plusare blir det i din kommun

1:19 min

De äldre pensionärerna i länet kommer vara nästan 10 000 fler om drygt tio år, det visar en sammanställning som Regionen har gjort.

Det innebär stora utmaningar för både vården och omsorgen. Pensionärerna följer naturligtvis utvecklingen, Ulf Grell på SPF-distriktet har tidigare kartlagt behovet av bostäder.

– Man behöver bygga betydligt mer än man har gjort. Ingen kommun är klar med det, utan de behöver bygga allihopa även om några ligger långt framme, menar Ulf Grell.

I de flesta av länets kommuner ökar antalet äldre över 80 år dramatiskt fram till år 2030 - från dryga 15 000 nyligen till dryga 25 000 personer, och då behövs många nya vårdboendeplatser. Särskilt angeläget är det i Askersund, Nora och Kumla.

– Vi har ju koll på utvecklingen utifrån de personer vi har boende här nu. Och då ska vi ha ett aktivt planeringsarbete så vi inte blir överraskade, säger Gunnel Kask som är socialdemokrat och socialnämndens ordförande i Kumla.

Och runt om i länet planerar kommunerna för fullt sen den här rapporten togs fram för nått år sen. Gunnel Kask tycker att man har kontroll på läget i Kumla.

– Vi har i dagarna öppnat vårt äldreboende Akvarellen. Vi ska i samarbete med Regionen bygga om Kungsgården. Och sen måste vi också rikta blicken mot att planera ytterligare ett boende, för vi kommer ha behov av ungefär ytterligare 100 platser innan år 2030, förklarar Gunnel Kask (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista