Anna-Carin B Magnusson, Örebrobostäder
Anna-Carin B Magnusson, Örebrobostäder. Foto: Alexander von Sydow

Öbo välkomnar förslaget att kriminalisera köp av svarta hyreskontrakt

0:39 min

Regeringens förslag om att kriminalisera köp av svarta hyreskontrakt skulle underlätta Öbos arbete mot olovlig andrahandsuthyrning, menar Anna-Carin B Magnusson, bosocial chef på Öbo.

Regeringens utredare föreslår att det ska vara kriminellt att köpa svarta hyreskontrakt. Anna-Carin B Magnusson, bosocial chef på Örebrobostäder, menar att om förslaget blir verklighet kommer det att underlätta arbetet mot svarta hyreskontrakt.

– Vi tycker inte att hyreskontrakt ska vara en handelsvara. Hyreslägenheter ska fördelas utifrån de regelverk som finns, säger hon.

Utredaren föreslår att straffet ska kunna vara böter eller fängelse upp till två år, vid grovt brott upp till fyra år. Vad tänker du om det?

– Jag tänker att det är rimligt utifrån att bostadsfrågan är en väldigt viktig fråga. Att lägenheter ska fördelas på sådana grunder, det slår ju ut systemet i grunden, säger Anna-Carin B Magnusson.

Om förslaget blir verklighet, vad innebär det för er verksamhet?

– Vi kommer fortsätta jobba med olovlig andrahandsuthyrning i vilket fall som helst. Men det vi behöver se över då är just hur vi agerar mot den som har hyrt olovligt, säger hon.

Öbo arbetar med en granskning av svarta andrahandskontrakt sedan 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista