Besvärad man i fönster i motljus.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Björn blev psykiskt misshandlad av sin pojkvän

4:25 min

Efter tre år av mental nedbrytning tog han till slut steget att lämna förhållandet. Nu vill Björn lyfta frågan om våld i samkönade relationer.

– Det började väldigt långsamt med kommentarer om att man var dum i huvudet, man fattade ingenting. Spelade ingen roll vad man gjorde så gjorde man det fel, berättar Björn.

Det är nu några år sedan han lyckades ta sig ur relationen, men hade aldrig några tankar på att anmäla den psykiska misshandeln.

– Man trodde man var helt ensam i hela världen. Det är bara jag som råkar ut för det här så det måste vara fel på mig, säger han.

Ewa Ahlén på Centrum mot våld i nära relation i Örebro tycker det är bra att frågan om utsatta män tas upp, och bekräftar att det finns ett stort mörkertal när det gäller våld i samkönade relationer.

Björn heter egentligen något annat.

Lyssna på ljudklippet för att få höra Björns historia.

Behöver du hjälp?

Centrum mot våld i nära relation erbjuder stöd till både män och kvinnor som är utsatta för våld i en nära relation.

Telefon vardagar kl 8–16.30: 019-21 36 12
Kvällar och helger: Socialjouren 019-14 93 50
Vid akut situation: Polisen 112

Det här är en uppföljning på tidigare nyheter som du hittar nedan.

Har du själv varit med om något liknande eller har tankar om detta?

Hör av dig på våra sociala medier eller mail!

Våld i nära relationer kan innebära allt från fysiskt, psykiskt, ekonomiskt, materiellt eller sexuellt våld – men vad innebär det? Se filmen här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista