Äldrevård. Foto: Nina Varumo/Scanpix.
1 av 2
Foto: Foto: Nina Varumo/Scanpix

Vill slippa män i hemtjänsten – Askersund säger nej

1:29 min

En kvinna som tidigare utsatts för övergrepp av manlig sjukvårdspersonal vill endast ha kvinnor som hemtjänsthjälp.

På Askersunds kommun säger man att den här typen av önskemål är sällsynta men, kommunen har trots det svårt att anpassa hemtjänsten till att bara utföras av kvinnor.

Utdrag från kvinnans brev till kommunen:

"Eftersom jag har så omfattande hjälp morgon och kväll måste jag ha folk som kan mig och jag känner trygghet inför. Är mycket blyg, känns jobbigt att visa sig naken".

I brevet skriver kvinnan även att hon tidigare fått två strokes och behöver mycket hjälp från hemtjänsten i vardagen men på grund av tidigare erfarenheter vill hon inte ha manlig hemtjänstpersonal.

"Har inte fått veckohandlat i måndags, för jag vägrar på grund av trauma släppa in män. Ska kommun behandla oss så, det känns kriminellt enligt svensk lag".

Med brevet till kommunen finns även ett intyg från kvinnans läkare som tar upp kvinnans tidigare erfarenheter som ligger till grund för hennes önskemål.

Från Askersunds kommuns sida kan man generellt gå med på önskemål om att bara vilja ha kvinnlig eller manlig hemtjänstpersonal, men bara till viss del.

– Vi följer ju Socialstyrelsens värdegrund och då tittar vi på integritetsnära insatser. Det är alltså - tänker jag - intimhygien, dusch och sånt och där tar vi ju hänsyn till det, säger Maria Ståhl, socialchef på Askersunds kommun.

Däremot har kommunen inte tagit hänsyn till det när det gäller serviceinsatser.

– När man ska handla och kanske fixa mat har vi inte tagit hänsyn till det. säger Maria Ståhl, socialchef på Askersunds kommun.

Om man har tidigare erfarenheter som gör att man inte känner sig trygg med att ha till exempel män eller kvinnor hemma hos sig, hur gör man då från kommunens sida?

– Vi följer värdegrunden från Socialstyrelsen, sen försöker vi i möjligaste mån att tillgodose önskemålen men ibland så funkar det inte, säger Maria Ståhl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista