Fredrik Bergström är socialchef i Nora kommun.
Fredrik Bergström är socialchef i Nora kommun. Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio

Missförhållandena på Tullbackagården i Nora rapporterades inte

1:54 min

Hög personalomsättning, bristande rutiner och splittringar inom arbetsgruppen bakom allvarliga missförhållandena på Tullbackagården i Nora.

Veronica Arrborn, enhetschef på vårdboendet konstaterar att bristerna som lyfts i kommunens rapport, och som har pågått under en längre tid, är "allvarligt och djupt beklagligt".

– Personalgruppen har lyft på arbetsplatsträffar att vissa rutiner inte har följts och det har vi diskuterat, men i och med det har varit hög omsättning av personal har rutinerna inte befästs ordentligt.

Är inte det ditt ansvar som enhetschef att rutiner följs, trots att personal kommer och går?

– Absolut, det är mitt ansvar och det är jätteviktigt att man befäster de rutiner som finns.

P4 Örebro har vid flera tillfällen rapporterat om missförhållanden på Tullbackagården i Nora, som har pågått under ett års tid.

I september gjordes en Lex Sarah-anmälan. Smutsiga kläder, oklippta naglar och våta blöjor är några av de nu anmälda missförhållandena.

Fredrik Bergström, socialchef i Nora kommun, menar att missförhållandena är ett resultat av en gradvis försämring av omsorgen som beror på hög personalomsättning som i sin tar har lett till att rutiner har brustit.

– Våra medarbetare är skyldiga att rapportera avvikelser från god kvalitet och det ska man göra omedelbart. I det här fallet har man inte gjort det.

Missförhållandena ska ha uppmärksammats av personalen, men rapporterades inte och ledde inte till några åtgärder, visar kommunens egen utredning.

I början av september fick Fredrik Bergström kännedom om missförhållanden som då redan hade pågått i ett år.

– Det kan vara kultur eller att det finns ett motstånd mot att rapportera enligt Lex Sarah, eftersom det har varit mycket i media kring just det. Jag tror att vi måste arbeta ännu mer med att avvikelser från god kvalitet ska rapporteras, säger han.

Kommer brister att rapporteras i fortsättningen?

– Jag kan inte lova att det alltid kommer att ske, men jag ska göra allt jag kan för att avvikelser ska rapporteras, säger han.

Enhetschefen Veronica Arrborn:

– Vi har samma rutiner, men vi försöker säkerställa att de följs på ett annat sätt än vad man har gjort tidigare.

Sommaren 2016 började problemen med hög personalomsättning. Då splittrades arbetsgruppen på Tullbackagården på grund av långvariga samarbetssvårigheter, visar kommunens rapport. Flera kompetenta medarbetare försvann, vilket påverkade arbetsmiljön och rutinerna på arbetsplatsen. Konsekvensen blev att verksamheten inte levde upp till "lagar och riktlinjer för vad god kvalitet är", skriver utredaren.

Helena Vilhelmsson, oppositionsråd för Centerpartiet i Nora, är kritisk till hur ansvariga chefer och politiker har hanterat frågan.

– Vi politiker har det yttersta ansvaret för att våra äldre har ett tryggt, säkert och bra boenden. I och med att Margareta Eriksson undanhåller den här informationen blir vi alla delaktiga i ansvaret för de här bristerna.

"Från partiets sida vill vi uttala vårt fulla förtroende för Margareta Eriksson och vi känner också förtroende för att kommunledningen har vidtagit de åtgärder som behövs för att brukare, anhöriga och personal ska kunna känna sig trygga med verksamheten framöver," skriver Socialdemokraterna i Nora i ett pressmeddelande.

P4 Örebro har sökt Margareta Eriksson för en kommentar.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista