Seriefrämjandets grundare Sture Hegerfors och nyvalde ordförande Thomas Karlsson, festivalgeneral för Örebro seriefestival.
Seriefrämjandets grundare Sture Hegerfors och nyvalde ordförande Thomas Karlsson, festivalgeneral för Örebro seriefestival. Foto: Katarina Höije/Sveriges Radio

Fantasy, feminism och Fantomen

1:26 min

Seriehjältar, samhällskritik och läsglädje när seriefestivalen återvänder till Örebro.

Ett 40-tal förlag och serieskapare medverkar på festivalen som i år har temat "Serier, läsande och läskunnighet".

– Jag tror att serier kan vara en väg in i annan litteratur – framförallt för unga pojkar, en grupp där läsandet generellt sett är lågt, säger Thomas Karlsson, nyvald ordförande i Seriefrämjandet och festivalgeneral.

Bland deltagarna på årets festival märks Sara Bergmark Elfgren och Karl Johansson som tillsammans har skapat fantasyberättelsen "Vei - bok 1". Här finns också Pidde Andersson, serieförfattare och journalist som bland annat har skrivit manus till Åsa-Nisse och Bamse och ledamot i Serieakademin och grundaren av Seriefrämjandet, Sture Hegerfors.

– Vi vill lyfta seriemediet och visa på bredden. Bland förlagen som medverkar på festivalen finns ett brett spektrum av alltifrån konstserier till feministiska och politiska serier och traditionella serier som Fantomen och Kalle Anka, säger Thomas Karlsson.

Hur är Örebro som seriestad?

– Utbudet har gått från att vara ganska dåligt till att bli bättre de senaste åren. Dels har vi fått ett seriebibliotek, nästa år får vi en serietecknarutbildning på konstskolan och seriefestivalen är inne på sitt andra år och har blivit väldigt bra bemött, så vi är väldigt nöjda.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista