Leila Svetlov, elev på Rudbecksgymnasiet.
1 av 2
Leila Svetlov, elev på Rudbecksgymnasiet. Foto: Magnus Norström/Sveriges Radio
Jörel Bergström, rektor Rudbeckskolan.
2 av 2
Jörel Bergström, rektor RGD Rudbecksgymnasiet. Foto: Magnus Norström/Sveriges Radio

Döva elever vill ha fler teckenspråkiga lärare

1:27 min

Elever som flyttat från Risbergska gymnasiet till Rudbecksgymnasiet tycker att det blivit sämre kommunikation i klassrummet.

Flera elever är kritiska till att de teckenspråkiga lärare som slutade i samband med flytten, i för hög grad har ersatts av hörande lärare som har med sig tolk.

Leila Svetlov är elev på Rudbecksgymnasiet. Hon menar att problemet förvärrades när eleverna flyttade från Risbergska skolan förra året.

– Under den här flytten så har vi förlorat fyra lärare, och det var fyra lärare som alla hade full dövkompetens och teckenspråkskompetens, säger hon. 

Leila Svetlov menar att när lärarna slutade fick man inte in några nya döva eller fullt teckenspråkiga lärare.

– Istället har vi fått in hörande lärare som har med sig tolk under lektionerna, säger hon.

Jörel Bergström är rektor på Rudbecksgymnasiet, som är en av tre gymnasieskolor i Örebro som ingår i riksgymnasiet för döva. Hon menar att man har ersatt lärarna som slutade med nya teckenspråkiga lärare. 

Jörel Bergström ser att det finns en hård konkurrens om lärarna i Örebro, särskilt efter att Mo Gårds folkhögskola förra året rekryterade flera lärare från just riksgymnasiet.

– Det är klart att vi plockar av varandra. Så då kan jag förstå att det blir tuffare för oss att anställa. Jag skulle önska att det fanns fler lärare som hade lärarlegitimation i till exempel matte och engelska och som också var teckenspråkiga. För där behöver vi anställa mer. Idag använder vi tolk, säger hon.

På Rudbecksgymnasiet undervisar 10 av 15 lärare på svenskt teckenspråk, resten använder tolk. Av de lärare som undervisar på teckenspråk är det 6 stycken som har teckenspråk som sitt första språk.

Örebro utropade sig till Europas teckenspråkshuvudstad för sju år sen. När jag frågar gymnasieeleven Leila Svetlov vad hon tänker om det idag skakar hon på huvudet.

– Nej, jag ser det som ett skämt. Efter det har det blivit så mörkt. Det är inte bara här. Förskolan lades ner och flyttades till ett annat ställe, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista